"Dintre bancile mari, majoritatea s-au mentinut pe profit, iar rezultatele cu plus totalizeaza un castig de 1,3 miliarde lei. Restul bancilor au cumulat pierderi de 1,77 miliarde lei. Problema principala ramane, ca si pana acum, cresterea provizioanelor in tot sistemul", a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, citat de Mediafax.

Valoarea creditelor restante a crescut in luna septembrie cu 9%, la 15,66 miliarde de lei, nivelul acestora reprezentand 7,47% din totalul imprumuturilor, potrivit datelor BNR.

In primele trei luni ale anului, bancile cumulau un castig de de 100 de milioane de euro, jumatate din profitul pe integul an 2009, comparativ cu o pierdere de 50 de milioane de euro in perioada similara a anului trecut.

Citeste si:

Totusi, dupa primele sase luni ale anului, institutiile de credit raportau pierderi nete de 234 milioane lei (55 milioane euro), comparativ cu un usor castig, de 90 milioane lei, in primul semestru de anul trecut.
In primul semestru, provizioanele constituite de banci insumau 20,2 miliarde lei, cu aproape 80% mai mari fata de valoarea din iunie 2009.

Anul trecut, sistemul bancar a inregistrat un profit net de 815 de milioane lei (200 de milioane euro), in conditiile in care 22 de institutii de credit au incheiat exercitiul financiar pe plus, iar 20 de banci au raportat pierderi, potrivit datelor centralizate de BNR.