Bursa a debutat, ieri, cu dreptul in prima sedinta de tranzactionare din 2006, desi valoarea totala a tranzactiilor a fost de patru ori mai redusa decat in sedinta de inchidere a anului 2005 (33, 795 milioane lei noi, reprezentand circa 9 milioane euro sau aproape 11 milioane dolari), indicele BET-FI, ce masoara evolutia actiunilor celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF), a depasit pentru prima data valoarea de 50.000 de puncte, stabilind un nou maxim istoric la 50.546,56 puncte.


Chiar daca ceilalti doi indici, BET si BET-C, s-au apreciat cu circa 3%, pe piata bursiera s-a resimtit, ieri, lipsa vanzatorilor, care nu si-au mai cedat actiunile in principal din motive de impozitare, in virtutea noilor instructiuni adoptate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) pe 27 decembrie 2005. "In prima zi, BVB a debutat cu dreptul in 2006, valoarea tranzactiilor s-a situat, totusi, peste media zilnica din 2005, iar preturile actiunilor sunt in crestere si in concordanta cu evolutiile celorlalte burse europene care inregistreaza cresteri", ne-a declarat, ieri, Stere Farmache, directorul general al BVB. Potrivit acestuia, exista semnale clare ca "vor fi puse in miscare cateva proiecte de listare a unor importante societati de stat in primele luni din 2006", ceea ce ar putea atrage mai multi investitori de portofoliu la BVB, o data cu clarificarea sistemului de impozitare aplicabil pentru moment, pana la intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal.

Potrivit Instructiunii nr. 12/2005, adoptata prin ordin al presedintelui CNVM, de la 1 ianuarie 2006 impozitul datorat la nivelul anului fiscal se stabileste prin aplicarea cotelor de impozit asupra castigului net/pierderii realizate din transferul titlurilor de valoare achizitionate dupa aceasta data, pe categorii de venituri impozabile, astfel: pentru castigul net/pierderea obtinute ca urmare a vanzarii titlurilor de valoare detinute mai mult de 365 de zile de la data dobandirii se aplica cota de 1%, iar in cazul unui castig net/pierdere din vanzarea unor titluri mai putin de 365 de zile se aplica cota de 16%. In ceea ce priveste anul fiscal 2005, impozitul datorat se stabileste prin aplicarea cotei de 1% asupra castigului net/pierderii realizate in cursul anului fiscal din transferul titlurilor de valoare detinute de contribuabil la 31 mai 2005. Pentru calcularea impozitului datorat de contribuabil (dupa insumarea celor doua rezultate - n.r.), CNVM a stabilit ca se scade din impozitul calculat potrivit procedurii descrise mai sus acel impozit virat pentru anul fiscal respectiv. "Efectele acestui sistem de impozitare s-au facut simtite in special in 2005, mentinerea impozitului de 1%, in continuare, pentru investitii pe termen mediu si lung, fiind benefica pentru Bursa in acest moment, cand proiectul noului Cod Fiscal, ce aduce impozitul de 16%, inca se discuta", ne-a declarat Stere Farmache.

Dupa prima sedinta din 2006 de la BVB, brokerii considera ca interesul mare pentru actiunile SIF-urilor, ce au avut o pondere de 60% in totalul tranzactiilor din piata, este consecinta privatizarii BCR, dar si efectul tranzactiilor profitabile efectuate de aceste titluri pe ultima suta de metri din 2005, ce au dus la acumularea mai multor ordine de cumparare. "La preturile actuale, exista totusi actualizari teoretice ale valorii activelor acestor emitenti, ce conduc la o apreciere a acestora ca fiind subevaluate", cred analistii bursieri. Cele mai lichide au fost actiunile SIF 3 Transilvania, cu 5 milioane de titluri schimbate, dupa ce conducerea acestei societati a anuntat tranzactii insemnate derulate in ultima sedinta din 2005, ce ar putea duce la imbunatatirea semnificativa a profitabilitatii. "Dintre celelalte blue-chips-uri, s-au tranzactionat mai intens titlurile Bancii Transilvania (TLV), unde s-a raportat un numar de agentii ce plaseaza acest emitent pe pozitia a patra in piata bancara", ne-a declarat Mihai Piscan, director general adjunct al SSIF Intercapital Invest. Actiunile TLV au crescut cu 5,65%, atingand la inchidere un pret de 1,31 lei noi/titlu. In ansamblu, patru emitenti au depasit pragul de 1 milion de dolari, ca valoare, respectiv SIF 3 Transilvania, TLV, SIF 5 Oltenia si SIF 2 Moldova. "Cresterea s-a datorat lipsei vanzatorilor din piata si existentei unor ordine de cumparare numeroase", a declarat Alin Brendea, directorul de operatiuni al companiei de brokeraj Prime Transaction.

Pentru actiunile Rompetrol Rafinare Constanta au existat aprecieri mai insemnate decat media sectorului petrolier, cu 4,59%, pana la nivelul de 0,114 lei noi, in conditiile in care rezultatele financiare s-au imbunatatit fata de anul 2005. "Actiunile RRC s-au tranzactionat cu foarte putin peste cotatia de acum un an, in conditiile in care profitabilitatea s-a imbunatatit semnificativ", considera Mihai Piscan.

Pentru sedintele urmatoare, brokerii estimeaza o continuare a tendintei de crestere a BVB, in volum si ca valoare a tranzactiilor, poate nu in acelasi ritm, insa opinia generala din piata este ca nu exista motive pentru alt gen de evolutii, mai ales in zona rezultatelor financiare anuale ale companiilor listate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri