Pretul semiconductorilor destinati computerelor si telefoanelor mobile a crescut din cauza temerilor legate de un deficit de oferta, dupa inchiderea unor fabrici din Japonia in urma cutremurului de vineri, transmite Bloomberg.

Pretul cipurilor de memorie DRAM DDR3, de un gigabit, considerate de referinta, a crescut cu 7%, la 1,11 dolari, cel mai mare avans dupa 27 ianuarie. Preturile spot pentru cipurile de memorie flash NAND au urcat cu 17%, informeaza Mediafax.

Cipurile DRAM sunt folosite pentru stocarea datelor temporar, astfel incat aparatele sa poata folosi programe multiple, iar memoria NAND pastreaza fisiere audio si de imagini in aparatele smartphone, MP3 si camere digitale.

"Cresterea preturilor reflecta temerile si incertitudinile din piata. Este prematur de spus daca este o reactie pe termen scurt", a declarat Andy Perkins, analist la SG Corporate&Investment Bank.

Toshiba Corporation, producator japonez de aparate electrice si al doilea mare fabricant de cipuri NAND dupa Samsung Electronics din Coreea de Sud, a oprit activitatea fabricilor si birourilor din regiunile afectate de pauzele furnizarii de electricitate.

Apple, producatorul iPod si iPhone, este printre companiile care folosesc cipurile de memorie flash ale Toshiba.

Analistii considera ca in urma cutremurului ar putea creste pretul componentelor si ar putea aparea intarzieri in aprovizionarea producatorilor.

"Situatia poate produce intarzieri in productia de aparate electronice, iar preturile ar putea urca", a declarat Lee Simpson, analist la firma Jefferies.

Japonia are un rol esential in lantul mondial de furnizori de componente electronice, fiind sursa a 40% din cipurile NAND si a15% in cazul cipurilor DRAM, a aratat Howard Wheeldon, analist la compania BGC Partners din Londra.

Actiunile Toshiba au scazut cu 16,3%, cel mai grav declin dupa ianuarie 2009, la 411 yeni pe unitate.

In Coreea de Sud, actiunile Samsung Electronics au avansat cu 4,4%, iar cele ale Hynix Semiconductor cu 8,7%, intrucat problemele din Japonia le avantajeaza.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Evadare ca in filme: Cum a fugit din Japonia Carlos Ghosn