In prezent la ministere sunt in avizare doua modele diferite privind televiziunea digitala terestra.

Pe de alta parte, Catalin Marinescu, seful ANCOM (arbitrul telecom), nu a oferit un pronostic privind aprobarea unuia dintre proiecte, el spunand ca acest lucru este posibil sa se intample intr-o saptamana sau in doua luni

Procesul de tranzitie la televiunea digitala trebuie sa se termine pana la 1 ianuarie 2013, cand televiziunea analogical terestra va fi oprita.

In Romania, dintre cele 7,3 milioane de gospodarii, in jur de 5,7 milioane sunt abonate la serviciile unui operator, restul de 1,6 milioane fiind cele care utilizeaza televiziunea terestra analogica, adica receptioneaza programe gratuit, din eter, cu antena individuala de bloc sau de camera.

Citeste si:

Tranzitia la televiziunea digitala terestra este importanta deoarece astfel se elibereaza dividendul digital, adica benzile de frecventa necesare pentru introducerea serviciilor de internet de mare viteza 4G.

Decizia de stopare a transmisiei analogice terestre a fost luata in 2006 la Geneva, trecerea de la serviciile de televiziune analogice din banda de frecvente UHF la cele in format digital de tip DVB-T ((Digital Video Broadcasting - Terrestrial) facandu-se in Romania prin atribuirea a sase multiplexe la nivel national.