"Scrisoarea grupului elen OTE a sosit vineri, 27 mai", a afirmat Vreme, conform Mediafax.

El a adaugat ca detalii vor fi prezentate intr-un comunicat care va fi transmis in cursul zilei de luni.

In urma cu 12 zile, ministrul Vreme a afirmat, dupa o intalnire cu reprezentantii OTE, ca grupul va inainta, pana la 27 mai, o propunere concreta privind pachetul de actiuni detinut de statul roman la Romtelecom.

"Poate fi o propunere de cumparare, de colaborare, de fuziune (cu operatorulde telefonie mobila Cosmote - n.r.) sau listare a actiunilor detinute de statul roman la Romtelecom pe piata de capital", a spus ministrul.

Presedintele si directorul general al OTE, Michael Tsamaz, arata atunci, intr-o declaratie de presa transmisa de Romtelecom, ca grupul elen va pregati "o propunere scrisa privind viitorul investitiilor in Romania".

Vreme a anuntat, in noiembrie 2010, ca statul doreste sa vanda pachetul de actiuni pe care il detine la Romtelecom, reprezentand 45,99% din capitalul social, si a cerut companiei elene OTE sa vina cu o oferta de pret pana la finele anului.

Ulterior, termenul a fost decalat cu trei luni, iar in martie a fost amant pana la finele lunii mai.

El declarat in luna februarie ca Romtelecom si Cosmote Romania ar putea fuziona inainte de inceperea procesului de listare a actiunilor primului operator telecom.

In noiembrie 2010, ministrul Comunicatiilor a afirmat ca evalueaza pachetul detinut de stat la Romtelecom la circa un miliard de euro.

Citeste si:

OTE detine 54,01% din capitalul social al Romtelecom. La randul ei, OTE este controlata de Deutsche Telekom, care detine o participatie de 30% si asigura managementul operatorului elen.

OTE a devenit actionar la Romtelecom in 1998, cand a preluat 35% capitalul social al companiei si a primit dreptul de uzufruct pentru inca 16% din actiuni pentru 675 milioane de dolari. Grupul elen a devenit actionar majoritar la operatorul roman in 2003, sporindu-si participatia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.

Romtelecom este actionar la Cosmote Romania, al treilea operator local de telefonie mobila, cu o participatie de 30%, si la NextGen Communications, o companie care activeaza pe piata telecom din 2008, unde detine toate actiunile.

NextGen furnizeza servicii de internet, televiziune prin cablu si telefonie fixa in peste 120 de localitati urbane si rurale. Potrivit Romtelecom, operatorul are peste 160.000 de abonati, cea mai mare parte preluati de la NewCom Telecomunicatii prin doua tranzactii incheiate in 2009.

Veniturile Romtelecom au scazut in primul trimestru cu 10,9%, la 166,3 milioane euro, iar profitul EBITDA s-a redus cu 62,6%, la 22,2 milioane euro.

Compania a incheiat anul trecut cu o pierdere inainte de dobanzi si taxe (EBIT) de 292,1 milioane euro, dupa deprecierea activelor cu 332 milioane euro ca urmare a unei reevaluari a proprietatilor, operatiunilor si echipamentelor, pe fondul conditiilor nefavorabile de pe piata telecom si din economie.

Totodata, veniturile companiei au coborat in 2010 cu 8,4%, la 716,9 milioane euro.

Principalii concurenti ai Romtelecom sunt RCS&RDS si UPC Romania.