Dupa mai multe luni in care a tot amanat prezentarea unei oferte pentru actiunile detinute de statul roman la Romtelecom (46%), conducerea OTE a decis ca nu este momentul sa inainteze o oferta de cumparare pentru ca vrea sa isi reduca expunerea la datorii. Dar vrea sa uneasca Romtelecom si Cosmote, cele doua companii, cu afaceri de 1,18 miliarde de euro in 2010, devenind astfel numarul unu pe piata locala de telecom in privinta veniturilor.

Pachetul de 46% detinut de stat la Romtelecom era evaluat in noiembrie anul trecut la circa un miliard de euro de catre ministrul Comunicatiilor. Romtelecom a avut in 2010 o cifra de afaceri de 716,9 milioane de euro.

„Grupul OTE precizeaza ca in prezent nu poate inainta o oferta pentru actiunile Romtelecom, din motive ce tin de continuarea crizei economice din regiune si din Grecia si de actuala strategie financiara a companiei OTE de a reduce expunerea sa la datorii. Totusi, daca circumstantele se schimba grupul OTE ar putea sa-si reconsidere pozitia. De asemenea, reprezentantii OTE considera ca viitorul companiilor telecom este dictat de dezvoltarea tehnologiei si de evolutia nevoilor si cererilor consumatorilor. In acest context, propun demararea imediata a operatiunilor de fuzionare a celor doua companii din Romania: Romtelecom si Cosmote”, afirma oficialii MCSI.

Cele doua companii de telecomunicatii au avut afaceri de aproximativ 1,18 miliarde de euro anul trecut, cu aproximativ 200 de milioane mai mult decat veniturile Orange Romania, cel mai mare jucator de pe piata locala de telecomunicatii.

Pe de alta parte, Romtelecom avea in martie anul acesta circa 4,69 milioane de abonati de telefonie, internet si televiziune, iar Cosmote in jur de 6,64 milioane de clienti de telefonie mobile.

Romtelecom si Cosmote au lansat prima oferta comuna in decembrie 2007, cand au oferit un pachet cu discount pentru utilizatorii rezidentiali si de business pentru accces la internet si telefonie mobila.

Yorgos Ioannidis, directorul general al Romtelecom, spunea atunci ca acesta este doar “primul pas al unei colaborari ce va deveni din ce in ce mai puternica pe piata locala”, iar in vara anului trecut colaborarea dintre cele doua companii a devenit si mai stransa. In iunie 2010, cei doi operatori lansau o oferta prin care abonatii Romtelecom puteau vorbi cu utilizatorii Cosmote la aceleasi tarife practicate in cazul in care convorbirea era in acceasi retea.

Astfel, o fuziune dintre Romtelecom si Cosmote ar duce la reduceri ale costurilor si la oferte mai atractive pentru clienti intr-o piata in care principala provocare a operatorilor este cum sa isi majoreze veniturile in timp ce utilizatorii isi doresc oferte din ce in ce mai ieftine.

Compania controlata de OTE, si indirect de germanii de la Deutsche Telekom, ar deveni astfel un competitor foarte puternic pentru principalii competitori de la RCS&RDS, Orange Romania (controlat de France Telecom) si Vodafone Romania (controlat de grupul britanic Vodafone).

Solutia fuzionarii intre cele doua companii a fost adusa in discutie si in februarie anul acesta, de Valerian Vreme, seful MCSI.

In acelasi timp, de-a lungul celor aproape sase luni de tatonari intre MCSI si reprezentantii OTE, s-a vorbit adesea despre o posibila listare a Romtelecom pe bursa de la Bucuresti sau pe o bursa straina.

Conform MCSI, in cazul in care Guvernul Romaniei doreste sa-si monetizeze actiunile partial sau integral prin listare la bursa, grecii vor transmite instructiunile potrivite managementului Romtelecom pentru a asista ministerul in acest proces, conform prevederilor din Acordul Actionarilor.

OTE detine 54,01% din capitalul social al Romtelecom. La randul ei, OTE este controlata de Deutsche Telekom, care detine o participatie de 30% si asigura managementul operatorului elen.

OTE a devenit actionar la Romtelecom in 1998, cand a preluat 35% capitalul social al companiei si a primit dreptul de uzufruct pentru inca 16% din actiuni pentru 675 milioane de dolari.

Grupul elen a devenit actionar majoritar la operatorul roman in 2003, sporindu-si participatia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.

Romtelecom este actionar la Cosmote Romania, al treilea operator local de telefonie mobila, cu o participatie de 30%, si la NextGen Communications, o companie care activeaza pe piata telecom din 2008, unde detine toate actiunile.

Principalii concurenti ai Romtelecom sunt RCS&RDS si UPC Romania, iar ai Cosmote Orange Romania si Vodafone Romania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Telekom Romania majoreaza preturile de la 1 martie
Setari Cookie-uri