A ajutat la crearea popularului iPod si a avut un rol cheie in dezvoltarea iPhone-ului. Acum, a prezentat pietei ceva cu totul nou – un model de termostat. Ce are acesta deosebit?
Tony Fadell a sfidat scepticii si inainte. In urma cu zece ani, atunci cand un gadget subtire cu o rotita a fost prezentat, aproape toti analistii s-au grabit sa spuna ca va fi un esec rasunator pentru Apple. Predictia s-a dovedit a fi una dintre cele mai proaste din istoria IT-ului mondial. Gadget-ul lui Fadell, iPod-ul, s-a vandut in peste 300 de milioane de unitati si, in proces, a revolutionat lumea tehnologica, scrie Fortune.com.

Acum, Fadell, numit “tatal iPod-ului”, spera sa sfideze iarasi pe sceptici. Dupa ce a condus echipa care a creat iPod-ul si a jucat un rol cheie in dezvoltarea iPhone-ului, Fadell a parasit rolul de executiv la Apple in 2008. De cativa ani, in tacere, a dezvoltat inca un gadget electronic. Ca si iPod-urile, este controlat foarte simplu, si, ca si iPod-ul, este foarte posibil sa fie intampinat cu scepticism.

Este, pana la urma, doar un termostat.

Dar, la fel cum iPod-ul nu a fost un player muzical ordinar, si termostatul construit de Nest labs, startup-ul lui Fadell, nu arata si nici nu functioneaza ca unul din clasicele termostate din casele a milioane de locuinte.

Device-ul, care a fost prezentat marti si urmeaza a fi lansat in noiembrie, are un design elegant si minimalist, invatat de Fadell de pe vremea cand era angajatul lui Steve Jobs. Mai important, Nest vrea sa aduca inteligenta artificiala dezvoltata in interiorul micului gadget. Device-ul se autoprogrameaza in functie de miscarea din casa si de rutina din locuinta, temperatura setandu-se automat. Atunci cand senzorul simte ca in locuinta nu se mai afla nimeni, el se inchide automat pe perioada plecarii.

Fadell a spus ca si-a construit ideea pornind de la iPhone-ul Apple, care a fost construit nu ca un telefon inteligent ci mai ales ca un computer care poate sa initieze si sa primeasca apeluri. “Nu este un termostat cu o multime de instrumente, ci este un computer cu platforme de comunicare, care are si rolul de termostat”, a spus el. Este creat pentru a permite scaderea facturii la curent electric.

El a subliniat ca pana la inventia lui, termostatele nu s-au schimbat de-a lungul anilor si cele mai avansate modele trebuie in permanenta controlate de oameni.

Considerati ca termostatul fostului executiv Apple va avea succes? Credeti ca “va prinde” si in Romania? Comentati mai jos.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri