Ucraina este dispusă să le ofere românilor moaştele Sfintei Teodora de la Sihla la schimb cu rămăşiţele eroilor naţionali Ivan Mazepa şi Pylyp Orlyk, potrivit Agenţiei Basilica a Patriarhiei Române.

Declaraţia comună emisă în urma şedinţei comune a guvernelor Ucrainei şi României, derulată, miercuri, la Kiev, stipulează că cei doi premieri au remarcat "importanţa lucrărilor legate de organizarea căutării moaştelor Sfintei Teodora în Ucraina şi a mormintelor hatmanilor Pylyp Orlyk şi Ivan Mazepa din România".

Sfânta Teodora de la Sihla (7 august) a trăit pe vremea domnitorului Vasile Lupu. După trecerea la Domnul, trupul i-a rămas în peştera unde îşi petrecuse mare parte din sihăstrie, dar în timpul ocupaţiei ruseşti a Principatelor Române a fost dusă la ansamblul mănăstiresc Lavra Pecerska din Kiev.

Pentru obţinerea acestor moaşte au mai fost făcute demersuri şi în 1992, la canonizarea Cuvioasei Teodora, însă fără succes.

Ivan Mazepa a fost un hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina, în perioada 1687 - 1709, erou naţional în Ucraina, opozant al ruşilor, considerat părintele ideii de independenţă a ucrainenilor. A fost îngropat în Biserica Sf. Gheorghe din oraşul Galaţi, dar mormântul său a dispărut în contextul demolării bisericii în 1962.

Pylyp Orlyk a fost "un cazac legendar", membru senior al Cancelariei militare generale a hatmanului Ivan Mazepa, decedat, în 1742, la Iaşi.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri