Situatia in care economia mondiala a intrat in 2008 va mai dura cativa ani, aceasta criza urmand sa fie mai lunga decat cele care au mai fost pana acum, a declarat pentru wall-street.ro, Ted Lattimore, fostul presedinte al MobiFon, companie care a detinut brandul Connex pana in 2005, cand a fost cumparata de Vodafone. Managerul a revenit in tara dupa sase ani de la terminarea mandatului la operatorul telecom pentru a participa la Enlightening- Business Class, un eveniment despre leadership organizat de Expo Media.
Cititi mai jos ce spune Ted Lattimore despre cum arata astazi Romania fata de 2005, ce inseamna sa fii un lider si ce a invata din experienta ca presedinte si director operational al MobiFon (Connex).

Cum este Romania fata de 2005

“Aeroportul este mult mai mare. Marti, cand am venit, era intuneric si nu am putut vedea foarte multe, dar ieri (n.red.: miercuri, 16 noiembrie) am fost la Vodafone, in fostul meu birou, si am vazut ca privelistea s-a schimbat, ca sunt multe cladiri noi, am vazut piste pentru biciclete. Este mai mult trafic si sunt mai multe masini. A fost un progres, acum este un loc cu mai multa activitate. Am inteles ca se intamplau si mai multe lucruri inainte de criza financiara care a influentat si Romania, dar, cu siguranta, este mai multe activitate acum.

Poate deveni Romania un fel de Silicon Valley al Europei?

Ezit sa speculez ca Romania poate fi un fel de Silicon Valley. Si acest lucru nu are legatura cu oamenii din zona de tehnologie sau cu opurtunitatile din domeniu. Dar motivul pentru care Silicon Valley a devenit un astfel de hub in tehnolgie este ca inca de la inceput a avut companii foarte mari precum Xerox care a facut Parcul (n.red.: Parcul Xerox pentru cercetare a influentat dezvoltarea a numeroase companii din IT, printre care si Apple), precum HP, companii foarte mari care faceau lucruri interesante si care au atras oameni care aveau businessuri mai mici si ele impreuna au atras investitii, bani.

Romania nu are echivalentul unor companii precum Xerox sau HP. Chiar daca ai talent si tehnologie, daca nu ai ceva de genul acesta, care sa puna bazele, este foarte dificil sa devii un fel de Silicon Valley. Dar acum nu aveti nevoie sa uniti toti oamenii intr-un loc. De pentru ca acum se pot face atat de multe pe internet incat tot ce aveti nevoie este ca acesti oameni sa isi consolideze eforturile si sa comunice unii cu altii. Iar romanii stiu sa faca bine aceste lucruri. Cred ca tehnolgoia este o oportunitate imensa pentru Romania.

Despre piata locala de telecom

Nu am fost atent la piata romaneasca de telecom. Odata ce am plecat, am decis sa nu tin legatura pentru ca nu am vrut sa comentez, sa se creada ca ma interferez, nu am vrut ca nimeni sa spuna “Nu mai lucreaza aici. De ce se implica?”. Si am disparut pur si simplu. Si ma bucur ca acum ma pot implica din nou pentru ca este diferit. Acum sunt ceva din trecut si industria s-a schimbat mult, este o competitie diferita, tehnologia s-a schimbat complet, multi dintre oamenii cu care am lucrat sunt in alte industrii acum. Este foarte diferit. Cred ca acum ma pot implica din nou.

Ce a invatat din mandatul la MobiFon-Connex

Experienta de la Connex si Vodafone este foarte rara pentru cineva cu experienta mea. Eu vin din Canada, o tara in care lucrurile se intampla la fel de o suta de ani si un mediu ca Romania, care se schimba atat de mult, este educatie in sine.

Cand am venit prima data (n.red. managerul a fost numit la sefia Connex in 2000) m- am intalnit toata ziua cu oameni din executiv. Eram de 15 ani in industria de telefonie mobila si le-am zis: “Ma indoiesc ca veti avea o problema pe care sa nu o fi intalnit, dar asta nu inseamna ca am un raspuns daca deja am vazut-o. Am mare incredere in voi, nu va fie frica cand problemele vor veni. Dar nu stiu nimic despre cum este sa faci business in Romania, deci am nevoie de voi asa cum sper sa aveti si voi nevoie de mine. Si, daca lucram impreuna, vom face ceva de foarte mare succes”.

Am invatat sa lucrez cu romanii, sa inteleg cultura, sa le inteleg pasiunea si energia. Compania era foarte tanara, nu stiu care era media de varsta, dar este pana in 30. Era un grup de tineri care m-a inspirat.

Calitatea cea mai importanta a unui lider

Felul in care lucrezi si comunici cu oamenii este cel mai important. Sa te concentrezi pe un anumit lucru si sa poti comunica acel lucru astfel incat oricine sa inteleaga la fel despre ce este vorba este foarte important.

Despre criza

Cu siguranta, a fost dificil in Romania, dar a fost greu peste tot in lume. Primul lucru pe care trebuie sa il faca managerii si antreprenorii romani este sa nu te gandeasca ca este ceva unic. Poate ca este dificil in Romania, dar asa e peste tot. Este foarte greu sa obtii bani pentru investitii oriunde in lume. De exemplu, Romania are un potential atat de mare in tehnologie fata de alte tari. Trebuie sa va concentrati pe acest lucru, sa puneti accentul pe acele lucruri la care sunteti buni si sa le exportati. Sa gasiti moduri prin care puteti face business si in alte tari.

Am vazut mai multe crize si trebuie doar sa avem rabdare. Cred ca aceasta criza va fi mai lunga decat celelalte pentru ca implica atat probleme economice cat si politice si, de obicei, nu sunt amandoua in acelasi timp. Acum avem o foarte mare problema la nivel mondial si ne ia timp sa o rezolvam. Nu stiu cand se va termina, dar cred ca va mai dura cativa ani.

Profil de manager - Cine este Ted Lattimore

Lattimore a fost in ultimii patru ani CEO si presedinte al Carmanah Technologies Corp, o companie fondata in 1996 care produce si distribuie produse de semnalizare si iluminat pe baza energiei solare. Managerul a fost inlocuit din aceasta functie la jumatatea acestei luni.

El are o experienta de peste 25 de ani de antreprenoriat si management in industria de telecomunicatii mobile, Lattimore fiind printre cei care au lansat acesta industrie in 1985 in Canada. La inceputul lui 2000, Lattimore a devenit presedinte si director operational al MobiFon (Connex-in prezent Vodafone Romania) si a condus compania pana in noiembrie 2005, cand a fost inlocuit de Liliana Solomon. Acesta a mai detinut diferite functii de management in cadrul mai mai multor companii de telecomunicatii canadiene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri