Retorica presupuselor drepturi ale diverselor popoare de a stăpâni diverse teritorii, sau de a se afla pur și simplu pe acestea, este una periculoasă, după cum a arătat-o, ironic, desigur, fostul președinte al Mongoliei, Elbegdorj Tsakhia.

Astfel, acesta a publicat pe rețeaua X o hartă din secolul XIII a imperiului mongol, când, așa cum arată și imaginile, cea mai mare parte a actualei rusii era sub stăpânirea armatelor lui Genghis Khan, iar ulterior ale lui Ugudai (Ögödei), fiul acestuia.

Astfel, în secolul al XIII-lea, întinderea acestui imperiu era pur și simplu copleșitoare, pornind, în zona de est, chiar de la Marea Japoniei (Marea de Est) până în Europa de Est, în nord atingând chiar părți din zona Arctică, iar în sud subcontinentul indian.

Spre sfârșitul secolului XIII, prin urmare, când întinderea sa a fost cea mai mare, imperiul mongol avea o suprafață de 23,500,000 km². Prin comparație, întregul continent african are 30.370.000 km².

Ceea ce a făcut, prin urmare, Elbegdorj Tsakhia prin acest gest a fost să ironizeze presupusul drept istoric al oricărei națiuni asupra alteia, din moment ce o astfel de dezbatere nu ar face altceva decât să întoarcă istoria până în punctul ei de început, anlulând, practic, dreptul oricărei națuni din prezent de a se afla între granițele sale actuale.

Această intervenție a fostului președinte al Mongoliei vine imediat după interviul luat de Tucker Carlson lui Putin, când cel din urmă a făcut uz de argumentele istoriei pentru a demonstra că Ucraina este un stat artificial.

Elbegdorj Tsakhia i-a demontat însă argumentul, neuitând însă să-l liniștească pe Putin: "Nu vă faceți griji. Suntem o nașiune pașnică și liberă".

Sursa foto: Shutterstock / Heart of Darkness

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri