China nu poate fi îngrădită sau încercuită, a afirmat diplomatul chinez Wang Yi, într-un dialog cu fostul secretar de stat american Henry Kissinger, aflat în vizită la Beijing, transmite AFP, citată de Agerpres.

"Dezvoltarea Chinei are o dinamică endogenă puternică şi o logică istorică inevitabilă. Este imposibil de încercat o transformare a Chinei, este şi mai imposibil să fie încercuită şi îngrădită", a susţinut Wang, reprezentantul cu rangul cel mai înalt în diplomaţie al Partidului Comunist Chinez.

Înaltul demnitar i-a mulţumit lui Kissinger pentru "contribuţiile istorice la dezgheţul relaţiilor dintre China şi Statele Unite".

El a arătat că "politica Chinei faţă de Statele Unite îşi păstrează continuitatea şi urmează liniile directoare fundamentale propuse de preşedintele Xi Jinping, adică respectul reciproc, coexistenţa paşnică şi cooperarea avantajoasă pentru ambele părţi". Aceste orientări "sunt fundamentale şi pe termen lung; ele sunt modul corect pentru înţelegere între China şi Statele Unite, două naţiuni mari".

Wang i-a mai spus oaspetelui său că "politica americană faţă de China are nevoie de o înţelepciune diplomatică de tip Kissinger şi de un curaj politic de tip Nixon" - referire la fostul preşedinte al SUA Richard Nixon, care a stabilit relaţii diplomatice cu China comunistă.

Kissinger s-a întâlnit la Beijing şi cu ministrul chinez al apărării, Li Shangfu. După întrevederea de marţi, agenţia Xinhua, preluată de AFP, a transmis că fostul secretar de stat "a declarat că în lumea de astăzi provocările şi oportunităţile coexistă, iar Statele Unite şi China trebuie să elimine neînţelegerile, să coexiste paşnic şi să evite confruntarea". Conform aceleiaşi surse, Kissinger "şi-a exprimat speranţa că cele două părţi vor da dovadă de înţelepciune, vor face toate eforturile posibile pentru a crea rezultate pozitive pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi apărarea păcii şi a stabilităţii în lume".

În iulie 1971, când era consilier naţional pentru securitatea SUA, Kissinger a făcut o vizită secretă la Beijing pentru a pregăti stabilirea de legături diplomatice cu Washingtonul şi pentru a deschide calea vizitei istorice a lui Nixon în China, în 1972, reaminteşte AFP.

Deschiderea Statelor Unite către regimul comunist chinez, izolat până atunci pe plan internaţional, a dat startul unei dezvoltări a economiei Chinei; aceasta este în prezent a doua din lume, după cea americană.

Laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1973, Kissinger a făcut avere după ce a ieşit din politică, în calitate de consilier al investitorilor în China. El a avertizat de multe ori Washingtonul că nu trebuie să adopte o politică mai dură faţă de Beijing.

Vizita fostului secretar de stat în China are loc simultan cu cea a reprezentantul Statelor Unite pentru probleme climatice, John Kerry şi după cele ale unor alţi înalţi oficiali americani, cum ar fi şefa Trezoreriei, Janet Yellen, şi secretarul de stat, Antony Blinken.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri