Urmatorul CEO al Microsoft are o decizie majora de luat: sa continue strategia actualului director executiv, Steve Ballmer, si anume aceea de a transforma gigantul software intr-o companie de servicii si device-uri sau sa marseze, cu resurse si idei, pe segmentul principal al companiei, software de business.

Design-ul major anuntat de Ballmer cu doar sase saptamani inainte de anuntul surpriza privind retragerea sa implica “Un Microsoft Unitar” care sa construiasca un viitor bazat pe hardware si servicii cloud.

Vanzarile slabe ale tabletei Surface precum si esecurile repetate ale companiei din a face bani din cautare online si smartphone-uri, arunca indoiala asupra acestei abordari.

Dupa cum puncteaza Manoj Menon, managing director al companiei de consultanta Frost & Sullivan, citat de BBC.co.uk, Microsoft a pierdut pozitia de lider de piata, devenit un jucator care urmareste piata, trebuind tot timpul sa raspunda produselor si serviciilor lansate de Apple si Google.

Menon considera ca Microsoft are in prezent toate produsele si servicii, precum si forta financiara necesara, pentru a isi recastiga pozitia dominanta – are nevoie doar de un director executiv care sa le poata conecta.

In ultimii doi ani, Microsoft a pierdut aproape 3 miliarde de dolari din motorul de cautare Bing si alte proiecte Internet, la care se adauga cele 6 miliarde dolari pierderi contabile din preluarea esuata a agentiei de advertising aQuantive. Compania a suferit de asemenea pierderi de 900 mil. dolari ca urmare a vanzarilor slabe ale tabletelor Surface in ultimul trimestru.

Microsoft are in prezent 77 miliarde de dolari, cash, bani din care actionarii doresc o pondere din ce in ce mai mare. Presiunile din partea lor au crescut de-a lungul ultimilor 10 ani, perioada in care valoarea actiunilor s-a pastrat stabila, in mare parte, fara a aduce cresterea pe care o asteptau acestia.

Lipsa performantelor companiei pe piata de capital a fost “batul” cu care actionarii l-au batut, constant, pe Steve Ballmer, presandu-l pe acesta sa readuca compania pe crestere, mai ales ca umbra gigantului Apple crestea din ce in ce mai mare sub conducerea lui Steve Jobs.

Cu toate acestea Ballmer, care detine sub 4% din companie, nu a aratat niciodata indoiala privind intentiile sale de a ramane in functie. Prietenul si aliatul sau vechi, fondatorul companiei Bill Gates, care inca detine 4,8% din companie, nu l-a criticat niciodata dur in public.

In 2010 a venit prima penalizare directa pentru Steve Ballmer, bonusul acesta fiind redus explicit ca urmare a esecului telefonului social Kin dar si a incapacitatii companiei de a gasi un rival puternic pentru iPad-ul companiei Apple.

De atunci pana in prezent, conducerea lui Steve Ballmer a fost cu suisuri si coborasuri – lansarea Windows 8, primita cu review-uri mixte dar totusi un succes de piata ca valoare a vanzarilor, esecul Surface, amenda de 731 mil. de dolari din partea Uniunii Europene pentru ca gigantul software nu a oferit alternative viabile pentru Internet Explorer.

Ballmer a anuntat vineri ca decizia sa de a parasi compania a fost luata cu cateva zile inainte si a informat board-ul joi. Daca i-a fost fortata mana, direct, ramane doar la nivel speculativ.

Ce este cert este faptul ca Microsoft se afla in prezent in cautarea unui inlocuitor la conducerea companiei – unii analisti sunt de parere ca cel mai potrivit ar fi un inovator din afara companiei, in timp ce altii considera ca normal si corect ar fi un manager chiar din sanul companiei americane.

Printre acestia din urma s-ar putea numara, conform USAToday.com, Julie Larson-Green, executive vice president al Devices and Studios sau COO-ul companiei, Kevin Turner.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Cat castiga directorul general al Microsoft