Microsoft “a aruncat bomba” vineri, anuntand ca Steve Ballmer, CEO al companiei din anul 2000, va parasi pozitia in urmatorul an. Desi este neclar daca Ballmer a ajuns la aceasta decizie de unul singur sau fortat, este vizibil faptul ca Microsoft nu mai este gigantul de alta data.
Iata patru grafice care pot explica motivele din spatele plecarii neasteptate ale veteranului Ballmer:

1. Actiunile au scazut

Primul si poate cel mai evident motiv este scaderea actiunilor Microsoft. Compania nu mai este atat de valoroasa ca atunci cand Ballmer a preluat conducerea, si mentinerea valorii actiunilor la un nivel ridicat este, pana la urma, prioritatea numarul unu al unui CEO. In 2000, Microsoft valora aproape 400 de miliarde de dolari. Vineri, compania era evaluata la 286 miliarde. Daca pierzi cateva miliarde de dolari “pe drum”, investitorii “te iau la ochi”.



2. Nimeni nu mai cumpara PC-uri

Explicand partial scaderea valorii actiunilor este principalul business al companiei: PC-urile cu Windows, principalul generator de venituri al companiei. Industria aceasta a scazut continuu in ultimii 5 ani, pe fondul cresterii utilizarii terminalelor mobile inteligente, a tabletelor si a laptop-urilor. In graficul de mai jos este ilustrat trendul, din perspectiva Microsoft, din 2011 pana in prezent.



3. Toata lumea cumpara tablete

Mai mult decat orice alte produse, tabletele sunt cele care inlocuiesc PC-urile cu sistem de operare Windows. In graficul de mai jos, IDC arata acest trend.



4. Si probabil nu se va schimba

Pana in 2012, ca Microsoft a lansat tablete pentru Windows 8, piata era deja “mancata” de Apple si Google. Microsoft a vandut mult mai putine tablete decat se astept, cauzand o pierdere fiscala de 1 mld. de dolari pentru companie. Dominanta celor doua sisteme de operare amintite anterior nu pare sa se termine prea curand.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri