Prețul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 9% în luna octombrie a acestui an, față de aceeași lună a anului anterior, în timp ce prețul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 7%, conform celor mai recente date de pe Storia.ro, platforma de imobiliare lansată de OLX.

Față de anul trecut, în luna octombrie a.c., românii au vizualizat cu 14% mai multe pagini cu anunțuri de apartamente oferite spre vânzare și au realizat cu 31% mai multe contactări (contactările sunt interacțiunile între cei sunt în căutarea unei locuințe și cei care publică anunțuri de vânzare pe platformă).

Cele mai mari creșteri de prețuri față de aceeași perioadă a anului trecut s-au înregistrat la apartamentele vechi din Constanța (+12%) și la apartamentele noi din București (+9%).

Analiza a luat în calcul nouă dintre cele mai mari orașe de pe platforma de imobiliare Storia.ro. Puteți vedea prețurile pentru apartamentele noi și vechi galeria de grafice de mai sus.

„Într-un context economic marcat de schimbări fiscale importante, constatăm o tendință clară de accelerare a creșterii prețurilor imobiliare în România. Această evoluție este parțial determinată de dorința tot mai pronunțată a românilor de a achiziționa proprietăți fără a plăti costuri adiționale considerabile, în lumina noilor măsuri fiscale care vor avea impact asupra pieței imobiliare începând din 2024. Cererea în creștere reflectă și încrederea continuă a românilor în investițiile imobiliare și ne arată că acest sector rămâne atractiv pentru mulți”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Cum au evoluat prețurile apartamentelor de vânzare în Capitală

În București, apartamentele noi au avut un preț cu 4% mai mic decât cele vechi. Prețul solicitat pentru vânzarea unui apartament nou în luna octombrie a.c. a fost de 1.620 de euro/metru pătrat, în creștere cu 4% față de luna anterioară și cu 9% față de octombrie 2022.

În ceea ce privește apartamentele vechi, acestea au avut un preț de cerere de 1.694 euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 2% mai mic față de luna septembrie 2023.

Brașov și Clujul mai scumpe decât Bucureștiul, Constanța se apropie și ea

În Cluj-Napoca, în luna octombrie a.c., prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.535 euro/metru pătrat, cu 1% mai mare față de luna anterioară și cu 5% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 2.506 euro/metru pătrat, cu 11% mai mare comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

În Brașov, apartamentele noi au avut prețuri cu 15% mai ridicate decât cele vechi. Prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a ajuns la 1.942 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat decât cel din octombrie 2022. Și prețurile apartamentelor vechi au crescut cu 10% față de anul trecut, ajungând la o medie de 1.693 euro/metru pătrat.

Pe litoral, în Constanța, în luna octombrie a.c., apartamentele noi din oraș au avut un preț de cerere de 1.716 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat față de aceeași lună a anului trecut. Dacă apartamentele noi din Constanța sunt mai scumpe decât în București, apartamentele vechi sunt mai ieftine, dar oferta disponibilă nu este nici ea foarte ieftină. Destul de aproape de nivelul din Capitală. Apartamentele vechi au avut prețuri medii de cerere cu 12% mai ridicate față de anul trecut, ajungând la o valoare de 1.666 euro/metru pătrat.

În Iași, prețul de cerere pe metru pătrat pentru apartamentele noi a crescut, în medie, cu 4% în luna octombrie a.c. comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 1.428 euro. Apartamentele vechi au avut un preț de cerere de 1.422 euro/metru pătrat, cu 8% mai ridicat față de anul trecut.

În Timișoara, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare din luna octombrie a.c. a fost de 1.538 euro, cu 4% mai mare față de luna octombrie a anului trecut și cu 3% mai mare comparativ cu luna septembrie a.c.. La apartamentele vechi se observă o creștere de 8% față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la un preț mediu de cerere de 1.502 euro/metru pătrat.

În Sibiu, apartamentele noi, mai ietine decât cele vechi

În Sibiu, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi este mai mic cu 6% față de cele vechi. Astfel, pentru o locuință nouă, prețul mediu este de 1.355 euro/metru pătrat. În același timp, apartamentele vechi din Sibiu ajung la 1.449 euro/metru pătrat, un preț cu 3% mai ridicat decât în luna octombrie 2022.

În Oradea, în luna octombrie a.c., prețurile medii de cerere pentru apartamentele noi au fost cu 9% mai ridicate decât cele ale locuințelor vechi. Așadar, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi din Oradea a fost de 1.527 euro, în timp ce apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 1.397 euro/metru pătrat, cu 10% mai ridicat decât în aceeași lună a anului trecut.

În octombrie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Craiova a fost de 1.542 euro/metru pătrat, cu 5% față de aceeași lună a anului trecut, în timp ce prețul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.479 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat decât în octombrie 2022.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri