Batalia producatorilor si retailerilor pe informatiile cu privire la profilul consumatorilor este tot mai acerba. Specialistii estimeaza ca anul acesta cererea de baze de date s-a dublat. Datele despre cumparatori au devenit si ele mult mai detaliate.
Pe seama unei competitii tot mai acerbe intre companii si nevoia de cunoastere a publicului-tinta, specialistii in marketingul direct estimeza pentru anul acesta o dublare a cererii de baze de date cu informatii despre consumatori.

Aceasta in conditiile in care, la nivelul anului trecut, piata de profil a ajuns la aproximativ un milion de euro. Mai precis, conform unui studiu realizat de ARMAD si Daedalus in 2005, 14,1% din cifra de afaceri totala a industriei de marketing direct au intrat in bugetul companiilor in urma prestarii serviciilor de administrare si brokeraj ale bazelor de date publice construite de organizatii pentru a le inchiria. Cele mai multe cereri se inregistreaza in sectorul bancar, industria bunurilor de larg consum si industria telecomunicatiilor.

In momentul de fata, in aceasta industrie activeaza cinci-sase brokeri de baze de date (firme care se ocupa cu administrarea acestor informatii), dintre care trei, Mailers, Open Public Service si Hitmail, acopera impreuna mare parte din totalul piatei. äBazele de date sint proprietatea firmelor care organizeaza concursurile sau promotiile, dar pot fi date in adminstrare brokerilor si inchiriateö, explica Seitan. Potrivit acestuia, pe viitor este posibil ca afacerile cu änumere de telefonö sa atraga si jucatori din afara tarii.

Fata ascunsa a promotiilor

Tombolele, taloanele prin care se pot cistiga diverse premii, promotiile sau oricare alt gen de concurs in care se pun la bataie diverse premii pot aduce unui consumator diverse beneficii materiale.

Cistigul producatorului sau al retailerului care organizeaza astfel de concursuri poate fi insa mult mai mare. Pe linga faptul ca aceste tactici specifice marketingului pot genera o crestere a vinzarilor sau fidelizarea consumatorului, informatiile astfel obtinute pot completa bazele de date ale acestora. Reprezentantii companiilor de direct marketing sustin ca in ultima perioada bazele de date au devenit din ce in ce mai sofisticate, apropiindu-se tot mai mult de cele tranzactionate pe pietele din Occident.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5726&art=13906&cHash=a2e542cb2b

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Cum sa alegi cea mai buna masina second-hand