Proiectul, care ar trebui sa fie aprobat de catre statele membre si Parlamentul european va limita la 30% profitul pe care operatorii vor putea sa il realizeze din roaming, in conditiile in care unii operatori realizeaza astazi un profit de pana la 400% de pe urma acestor comunicatii.

Cea mai puternica reactie impotriva acestei masuri a venit din partea diviziei germane a Vodafone, potrivit careia reglementarea preturilor de roaming nu poate decat sa conduca la o eliminare a concurentei.

"Preturile de roaming sunt prea ridicate, dar experienta a demonstrat ca reglementarea poate fi periculoasa, deoarece elimina concurenta", a declarat directorul diviziei germane, Friedrich Joussen, potrivit Reuters.

Citeste si:

Compania si alti jucatori importanti de pe piata, precum T-Mobile, detinuta de Deutsche Telekom, au redus recent tarifele de roaming, anticipand planul UE. Comisarul pentru Informare si Media, Viviane Reding, a calificat insa reducerile voluntare ale tarifelor drept insuficiente si solicita diminuarea atat a preturilor en-gros, aplicate intre operatori pentru conectarea la retele, cat si a celor de retail.

Potrivit Comisiei, tarifele de roaming pentru o convorbire de patru minute variaza in blocul european de la 0,20 de euro la 13 euro, marjele de profit ale operatorilor fiind de 90-100%, iar reglementarea sectorului ar putea avea ca efect economii de 40-60% pentru apelurile din strainatate.