Comisia Europeana va face publica astazi o propunere de reglementare al carei scop este reducerea tarifelor de roaming pentru companiile de telefonie mobila.

Proiectul, care ar trebui sa fie aprobat de catre statele membre si Parlamentul european va limita la 30% profitul pe care operatorii vor putea sa il realizeze din roaming, in conditiile in care unii operatori realizeaza astazi un profit de pana la 400% de pe urma acestor comunicatii.

Cea mai puternica reactie impotriva acestei masuri a venit din partea diviziei germane a Vodafone, potrivit careia reglementarea preturilor de roaming nu poate decat sa conduca la o eliminare a concurentei.

"Preturile de roaming sunt prea ridicate, dar experienta a demonstrat ca reglementarea poate fi periculoasa, deoarece elimina concurenta", a declarat directorul diviziei germane, Friedrich Joussen, potrivit Reuters.

Compania si alti jucatori importanti de pe piata, precum T-Mobile, detinuta de Deutsche Telekom, au redus recent tarifele de roaming, anticipand planul UE. Comisarul pentru Informare si Media, Viviane Reding, a calificat insa reducerile voluntare ale tarifelor drept insuficiente si solicita diminuarea atat a preturilor en-gros, aplicate intre operatori pentru conectarea la retele, cat si a celor de retail.

Potrivit Comisiei, tarifele de roaming pentru o convorbire de patru minute variaza in blocul european de la 0,20 de euro la 13 euro, marjele de profit ale operatorilor fiind de 90-100%, iar reglementarea sectorului ar putea avea ca efect economii de 40-60% pentru apelurile din strainatate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Luna mai aduce marirea salariilor, gaze ieftine si amenzi mai mari