Chiar daca avansul tehnologic nu mai este perceput in acest moment ca foarte rapid, el ramane la cote ridicate, iar singurele lucruri care tin in loc acest avans sunt capacitatea omului de a se adapta la noile tehnologii si dorinta corporatiilor de a-si recupera investitiile
Pentru urmatorii ani, bat la usa cateva tehnologii noi care, chiar daca par a tine de SF, sunt cat se poate de reale, testate in laborator si demonstrate in fata specialistilor. Le parcurgem pe rand, pentru a demonstra ca si romanii vor trebui cat de curand sa adopte aceste tehnologii si sa le foloseasca.

Chiar daca avem numai de anul acesta doua servicii 3G si ne pregatim pentru patru, trebuie sa stim ca 4G deja exista si se discuta in cercurile academice despre telefonia mobila 5G. Generatia a patra se bazeaza pe noi imbunatatiri ale sistemelor de comunicatii fara fire, care permit transferul datelor la viteze de 100 Mbps in miscare si 1 Gbps in pozitie fixa. Primul operator care a lansat 3G in lume, compania japoneza NTT DoCoMo, a testat cu succes 4G, implementeaza retelele si a prezentat recent primul telefon mobil 4G. Lansarea comerciala a serviciului a fost anuntata pentru 2010.

De la ce vin G-urile? Prima generatie de telefonie mobila este cea in care semnalul era in analog (NMT si alte varian-te), cum a avut in Romania Telemobil. A doua generatie este considerata tehnologia GSM, care a cunoscut si ea imbunatatiri in timp: 2,5 G era considerat GPRS, care marea viteza traficului de date, iar ulterior 2,75 G, respectiv EDGE, care incearca sa ajunga cam la jumatate din viteza 3G. Telefonia de generatia a treia a adus in plus apelul video, televiziunea pe mobil si download-ul legal de muzica, dar viteza nu este nici ea spectaculoasa.

Spun specialistii ca sistemul HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) va face utilizatorii sa simta diferenta. Pana la jumatatea anului viitor se pare ca vom avea si in Romania servicii HSDPA. Generatia a patra va aduce o calitate mult mai buna a imaginilor pe telefon, iar viteza de transfer a datelor va permite servicii noi, din ce in ce mai avansate. Probabil va favoriza tehnologiile High-Definition (HD), care incep sa se regaseasca la televiziuni si vor fi utilizate pe scara larga in 2010.

Internetul viitorului

Se discuta mult, atat la nivel guvernamental, cat si le nivel de companii si in randul consumatorilor despre Internet 2.0, urmatoarea tehnologie pentru Internet. Nu exista inca o strategie comuna pentru viitor, discutiile fiind aprige din cauza ca unele propuneri nu sunt tocmai pe placul tuturor. Multi specialisti considera ca este un simplu cuvant de marketing, pentru a defini cele mai noi servicii aparute online.

Cea mai noua discutie privind viitorul Internetului este legata de proiectul companiilor furnizoare de a avantaja anumite comunicatii, anume cele ale clientilor care platesc un bonus. Propunerea nu pare la prima vedere deranjanta, doar ca, pe masura ce volumul de comunicatii creste, furnizorii vor putea bloca traficul celor care nu platesc pentru a trece al clientilor platitori. Astfel ca mesajele web nu vor mai ajunge la destinatie, telefonia online nu va mai suna, iar oamenii simpli vor fi primii care vor avea de suferit. Cu toate acestea, proiectul Internetului pe mai multe viteze a trecut deja de Camera Reprezentantilor a SUA.

O alta fateta a noului Internet reprezinta aplicatiile online. Microsoft s-a lansat in cursa pentru astfel de servicii, cu portalul live.com. IBM discuta despre strategia de utilizare a puterii de calcul a serverelor pentru a rula aplicatiile desktop, dar nu a pus concret problema utilizarii sistemului cu ajutorul Internetului.

Pe scurt, in loc sa deschidem aplicatia Word de pe PC pentru a scrie un text, consumand resursele sistemului, ea va fi accesata pe site-ul Windows Live, in browser, iar acolo vom putea face exact acelasi lucru ca pe calculatorul propriu. Tot la fel vom folosi si alte aplicatii: antivirus, mesagerie etc.

Calculatoarele se schimba

Nici nu vor trece doi ani si va trebui sa ne schimbam din nou calculatoarele pentru a fa-ce fata evolutiei tehnologice, spun specialistii. De la dual-core - doua microprocesoare pe acelasi cip - vom trece anul viitor la patru microprocesoare si asa mai departe, ne asigura Intel.

Procesarea pe 64 de biti, in loc de 32 cum avem acum, va spori viteza de lucru pentru multe aplicatii. De acestea au tinut cont specialistii Microsoft cand au realizat urmatorul Windows, respectiv Vista.

Un alt trend major pentru computere este virtualizarea, proces prin care se creeaza procese software capabile sa simuleze existenta unui alt computer suplimentar (virtual) pentru a prelua din sarcinile primului, accelerand procesele rulate pe PC. Sa nu mai vorbim ca puterea de procesare a calculatoarelor de astazi este aproape de cea a supercomputerelor de acum 10 ani, cand numai serverele de mare putere aveau astfel de configuratii.

Cipurile-minune

Exista, de asemenea, pentru industria IT&C un segment care a crescut exploziv in ultimii ani, starnind in acelasi timp reactii de multumire si suport, dar si reactii dure de condamnare. Este vorba de bio-tehnologie, unde lumea tehnologiei intra in legatura cu biologia, iar cercetarile cele mai binevoitoare sunt vazute ca diabolice de fanaticii religiosi si nu numai.

In primul rand, cipurile vor fi folosite cu siguranta din motive de securitate. Se stie deja despre pasapoartele inteligente, care vor avea cipuri ce stocheaza imaginea tridimensionala a fetei, amprentele si alte informatii despre titular, si sunt planuri pentru astfel de cipuri implantate sub piele, in ciuda opozitiei multor grupuri de activisti. Deja exista o controversa majora daca pasapoartele vor include date precum scanarea irisului ochiului - amprenta la fel de imposibil de trucat precum cea digitala - sau stocarea amprentei vocii.

Problema care se pune este ca, odata pierdut un astfel de document, sau, mai rau, furat, proprietarul se poate trezi la inchisoare fara sa aiba vreo vina. Cu un astfel de pasaport infractorii ar putea accesa conturile bancare ale proprietarului, ar putea intra in biroul acestuia si asa mai departe.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri