Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA) si serviciile de informatii britanice dispun de un acces ascuns la reteaua mai multor operatori de telefonie germani, scrie Der Spiegel, pe baza unor documente de la Edward Snowden, relateaza AFP, scrie Mediafax.

Potrivit saptamanalului german, un program NSA numit "Treasure Map" comporta un acces clandestin la reteaua Deutsche Telekom si alti operatori mai mici, care-i permite sa ajunga pana la dispozitivele conectate la Internet - telefoane inteligente, calculatoare sau tablete. Acest program, catalogat drept un "Google Earth al Internetului" de catre Der Spiegel, serveste la "planificarea unor atacuri informatice" si "spionarea retelei", continua revista, care nu a putut sa obtina o reactie din partea NSA si nici a GCHQ, serviciul britanic insarcinat cu interceptarile.

"Un asemenea atac cibernetic incalca in mod clar dreptul german", a comentat Christian Steffen, directorul general al operatorului Stellar, caruia Der Spiegel i-a prezentat un document apartinand GCHQ care contine parole ale clientilor companiei si numele unui anumit numar de salariati.

Alertate de catre revista, Deutsche Telekom si operatorul regional Netcologne nu au identificat vreun dispozitiv suspect si nici scurgeri de date. Insa, potrivit sefului serviciului de securitate al Deutsche Telekom Thomas Tschersich, "accesul unor servicii secrete straine la reteaua noastra este total inacceptabil". "Examinam orice indiciu al unei posibile manipulari. In plus, am alertat autoritatile asupra acestui punct", a precizat Tschersich, citat de saptamanal.

Citeste si:
Telekom ia in calcul plecarea din Romania. Ce se intampla cu abonatii
Surse G4Media: Compania...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Dublu interviu Kaspersky: Cum va schimba 5G securitatea informatica?