Producatorul japonez de echipamente electronice Sanyo Electric Co. a anuntat vineri ca a convenit o alianta globala pe piata televizoarelor cu grupul taiwanez Quanta Computer Inc., cele doua companii urmand sa-si coordoneze achizitiile de materiale si componente in scopul aprovizionarii pentru sezonul sarbatorilor de iarna.

Intr-un comunicat comun, Sanyo a precizat ca toate activitatile sale de achizitii si dezvoltare de televizoare vor fi transferate unei noi companii ce urmeaza sa se infiinteze in luna octombrie a acestui an. Grupul Quanta Computer Inc. intentioneaza sa controleze aproximativ 19% din noua societate, denumita Sanyo Visual Technology Inc.

De asemenea, Sanyo si Quanta si-au anuntat intentia de a continua discutiile referitoare la infiintarea unui nou joint-venture destinat exclusiv televizoarelor cu ecran plat. Discutiile pe aceasta tema au demarat in luna martie a acestui an, cand cele doua firme si-au anuntat intentia de a produce in comun televizoare LCD.

In ultima vreme, Sanyo a inregistrat constant pierderi avand de luptat cu concurenta acerba a rivalilor asiatici, fiind nevoita sa-si intensifice eforturile de restructurare a activitatilor. O solutie pentru reducerea costurilor de productie este formarea de aliante cu parteneri straini. Astfel Sanyo s-a separat de divizia sa producatoare de semiconductori la inceputul lunii iulie 2006. in schimb, planurile pentru crearea unui alt joint venture, convenit de Sanyo si grupul finlandez Nokia Corp., pentru productia de telefoane mobile au fost anulate la doar cateva luni dupa anuntarea acestei aliante.

Quanta este lider mondial la capitolul design si productie de notebook-uri, insa produce si dispozitive de afisare precum si dispozitive de stocare de date.