Reglarea temperaturii de culoare a monitorului

Reglarea temperaturii de culoare a monitorului

Indiferent daca utilizati un laptop sau un calculator, temparatura de culoare a ecranului este una dintre cele mai importante cand vine vorba de confortul in fata unui PC. Studii arata ca ochiul uman se adapteaza mai usor unor nuante mai calde, spre deosebire de o temperatura de culoare rece, iar acest lucru faciliteaza la maximum sederea prelungita, in unele cazuri chiar si de mai multe ore la un calculator.

Acest lucru poate fi realizat in doua feluri: exista monitoare cu setari prestabilite (asa numitele presets) – ale temperaturii de culoare, dar exista posibilitatea de a seta temperatura de culoare si manual, dupa preferinta.

Temperatura de culoare a unui monitor/ecran variaza de la o nuanta rece (6.500k temperatura de culoare mai calda), la 7.800k (potrivita) si la 9.300k (temperatura rece de culoare). In functie de domeniul de activitate, aceasta este stabilita dupa mai multe criterii clare. De exemplu, daca intr-un domeniu in care se face grafica se urmareste ca tonul de culoare sa fie cat mai neutru, in ceea ce priveste utilizatorul individual acestuia ii revine latitudinea de a opta pentru propriul stil.

Instalarea unei aplicatii care iti usureaza activitatea in fata monitorului prin eliminarea nuantei de albastru

Instalarea unei aplicatii care iti usureaza activitatea in fata monitorului prin eliminarea nuantei de albastru

In cazul in care nu te pricepi sa efectuezi modificarile din setarile monitorului sau ale placii video, poti opta atunci pentru o aplicatie care va elimina din start aceasta grija.

Noua ne-au iesit in cale doua aplicatii extrem de utile – una de sine statoare si cealalta, dedicata browserului Chrome.
F.Lux este o aplicatie disponibila pentru Windows, Mac, Linux, dar si iPhone si iPad prin intermediul careia este gestionata temperatura de culoare a ecranului, facilitand astfel citirea pe ecranul monitorului in functie de intervalul orar al zilei.

Aplicatia poate fi instalata si testata aici.

Pe langa F.Lux, utilizatorii browserului Chrome pot folosi si aplicatia G.Lux prin intermediul careia poate fi reglata temperatura de culoare a monitorului dupa bunul plac. Aceasta poarte fi instalata ca si extensie de aici.

Setarea rezolutiei in functie de usurinta cu care textul poate fi citit

Setarea rezolutiei in functie de usurinta cu care textul poate fi citit

Un alt punct important pentru utilizatorii unui PC sau ai unui laptop in ceea ce priveste confortul din fata ecranului este faptul ca acestia au posibilitatea de a-si ajusta rezolutia monitorului dupa preferinte.

In cazul in care monitorul cere o rezolutie optima la un anumit nivel, insa textul afisat pe ecran este mult prea mic, exista posibilitatea de a regla acest lucru prin scaderea cu cateva trepte a rezolutiei. Este adevarat ca si calitatea imaginii are de pierdut, ceea ce va face ca ceea ce apare pe ecran sa aiba o usoara tendinta de pixelare, insa cu timpul te vei obisnui.

O alternativa la schimbarea rezolutiei este sa accesezi setarile ecranului din meniul de control (Control Panel) de pe sistemul de operare Windows, si sa modifici nivelul la care este afisat textul: de la 100% la 150%. (foto)

Reglarea monitorului si pozitia corpului pentru a imbunatati calitatea activitatii din fata monitorului

Reglarea monitorului si pozitia corpului pentru a imbunatati calitatea activitatii din fata monitorului

Pozitia fata de monitor este iarasi un aspect care nu trebuie neglijat, cu atat mai mult cu cat sunt foarte multi cei care nu tin cont de acest lucru. Astfel, conform informatiilor de specialitate, distanta fata de monitor nu ar trebui sa fie mai mica decat distanta dintre mana utilizatorului si ecran. Mai mult, unghiul fata de care trebuie privit un monitor nu trebuie sa fie mai mare de 35 de grade, iar ochii ar trebui sa fie cel putin la acelasi nivel cu marginea de sus a monitorului.
Stiati acest lucru?

Ochelari cu lentile speciale, care folosesc tehnologia Low Blue Light

Ochelari cu lentile speciale, care folosesc tehnologia Low Blue Light

Au aparut de curand pe piata locala o serie de lentile speciale destinate utilizatorilor care stau destul de mult la calculator. Acestia folosesc o folie speciala de protectie impotriva particulelor de culoare albastra ale monitorului, diminuand considerabil disconfortul produs de catre acestea.

Ele sunt disponibile deja in mai multe clinici specializate de la noi. Pentru acest lucru, insa, sunteti si nevoiti sa scoateti din portofel ceva mai multi bani, chiar si cu pana la 50% mai mult in functie de modelul ales.

Un monitor cu tehnologie Low Blue Light, pentru protectia ochilor

Un monitor cu tehnologie Low Blue Light, pentru protectia ochilor

Preocupati de sanatatea vazului in cazul unor sesiuni lungi de sedere in fata monitorului, au aparut deja producatori care isi promoveaza echipamentele pentru functiile de Low Blue Light pe care le detin. BenQ, unul dintre cei mai mari producatori de solutii de imagistica la nivel global, a lansat in anul 2014 o gama de monitoare care printre altele beneficiaza si de functie de protectie a ochilor, datorita unui filtru Low Blue Light, tehnologie care se regaseste pe majoritatea modelelor lansate de grupul taiwanez.

Cateva modele se gasesc deja in retelele marilor magazine de la noi. La eMAG de exemplu modelul GL2450HT are un pret special, cu 20% mai mic, fiind ideal pentru birou dar si acasa mai ales datorita faptului ca poate fi ajustat pe inaltime si pivotat de la stanga la dreapta.