Piata tehnologiei informatiei va atinge in 2007 valoarea de 1,5 miliarde de dolari, pastrand pentru intervalul 2006-2010 un ritm de crestere anual de 12%, potrivit lui Laurentiu Popescu, director la International Data Corporation (IDC) Romania.

Valoarea de 1,5 miliarde de dolari se refera doar la piata de solutii software si servicii conexe, fiind excluse din estimare echipamentele si serviciile de comunicatii, a mai declarat acesta completand ca sectorul serviciilor va pastra si pentru anul viitor o cota redusa, reprezentand doar 35% din valoarea pietei, fata de peste 60% in tarile din vestul Europei.

Lansarea sistemului de operare Windows Vista, care potrivit oficialilor Microsoft va avea loc in luna noiembrie, pentru versiunea business si in vara anului urmator, pentru versiunea destinata utilizatorilor individuali, va avea un impact semnificativ asupra pietei locale de IT, potrivit unui studiu realizat de IDC.

Numarul total al angajatilor din domeniul IT va ajunge in 2007 la 34.647, din care 8.250 vor derula activitati legate de sistemul de operare Windows Vista, lansarea acestui nou sistem de operare generand conform estimarilor IDC peste 800 de locuri de munca noi.

Windows Vista va genera castiguri pentru companiile cu activitate in domeniile conexe cum ar fi furnizorii de hardware compatibil cu noul sistem de operare, dezvoltatorii de aplicatii compatibile cu Windows Vista, furnizorii de servicii.

"Pentru fiecare dolar rezultat din comercializarea Windows Vista, la nivelul pietei locale vor fi generate vanzari de 12,80 dolari din care 7,50 dolari pentru furniyorii de hardware, 3,20 dolari pentru furnizorii de aplicatii care sa ruleze pe sistemul Vista nsi 2,10 dolari pentru furnizorii de servicii asociate", a mai declarat Laurentiu Popescu, citat de NewsIn.

Studiul "Impactul economic al lansarii Windows Vista" realizat recent de companie de cercetare IDC, arata ca Lansarea Noului sistem de operare al companiei americane Microsoft va sustine mai mult de un milion de locuri de munca in sase piete cheie ale Europei (Danemarca, Franta, Germania, Polonia, Spania si Marea Britanie), generand venituri de peste 32 miliarde de euro pentru companiile IT din aceste state.


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Manager Dell: Universitatile, sa includa cursuri antreprenoriale