Pixel Phone al Google

Pixel Phone al Google

In unele cazuri, ele CHIAR pot schimba lumea in care traim. Iata cinci tehnologii lansate in 2016 si care ar putea schimba jocurile in anii care urmeaza.

Pixel Phone al Google

De ce este important? Prima intrare majora a Google pe segmentul hardware a invins Apple (spun multi) pe propriul teren.

Google Pixel este un telefon aratos si, mai mult, unul dintre cele mai performante de pe piata, insa nu doar acestea sunt lucrurile pentru care a intrat in aceasta lista. Pixel este important deoarece devine o piatra de hotar a industrie smartphone-urilor. Prin imitarea mai multor elemente de design de la Apple, si imbunatatirea altora, inclusiv o autonomia a bateriei si stocare mai mari, a adus un real pericol pe piata pentru fanii Apple, multi dintre ei deja neimpresionati de anunturile din ultima perioada a companiei.

Google Pixel este semnalul. Google este pregatita sa intre puternic pe zona hardware, si cand Google ia o astfel de decizie, oamenii nu doar citesc, ci si cumpara si testeaza.

Surface Studio de la Microsoft

Surface Studio de la Microsoft

De ce este importanta? Statia de lucru ultra futurista si creativa dovedeste ca Microsoft este din nou cool.

Ani intregi, Microsoft a avut reputatia nu tocmai placuta de a fi un brand de tehnologie deloc “la moda”, adunand doar resturile unor companii precum Apple si Google.

Dar, asa cum o omida se transforma intr-un fluture, Microsoft a iesit in forta anul acesta cu o tehnologie care face mult-vorbitul MacBook Pro al Apple sa para…nu mare lucru.

Surface Studio de 3.000 de dolari este o masinarie pe care, candva, se mandrea Apple ca o realiza – o statie de lucru superba, realizata pentru profesionstii in creatie, complementata de un ecran enorm touch care transforma statia de lucru intr-o masa pe care poti schita cu degetele. Surface Studio are cele mai noi tehnologii grafice si de display si permite editarea foarte usor printr-un dial onscreen. Este un salt bine venit si important pentru urmatoarea faza a computing-ului creativ.

Uber si flota de masini care se conduc singure

Uber si flota de masini care se conduc singure

De ce este important: Este un salt enorm pentru serviciul de ride sharing.

Spune orice vrei despre Uber, despre miscarile de business controversate si furia taximetristilor, insa compania americana a reusit sa revolutioneze intregul sistem de transport – si nu da semne ca ar dori sa incetineasca.

Anul acesta, compania a dus lucrurile la un intreg nou nivel, dezvoltand o intreaga flota de masini care se conduc singure – SUV-uri Volvo, in Pittsburgh, ca urmare a unui parteneriat cu producatorul suedez de automobile. Acesta se va extinde pana in 2021.

Cele 100 de autovehicule modificate nu se pot conduce complet singure, venind cu ingineri pregatiti care sa le conduca si care sa preia controlul daca este necesar, dar, chiar si asa, programul pilot marcheaza o piatra de hotar importanta in eliminarea traficului infernal de pe strazi – cauzat, de multe ori, de soferi.

Poate suna ca un proiect SF insa, sa ne amintim, in Romania doar in urma cu doi ani parea de domeniul fantasticului sa folosesti smartphone-ul pentru a comanda o masina a unui strain, care sa te duca, cu precizie, la destinatie. Acum, compania care a introdus pe piata acest concept valoreaza 60 de miliarde de dolari.

Evident, in Romania va mai dura ani buni pana cand masinile autonome ar putea sa isi faca loc in orasul “inteligent” Bucuresti.

Pokémon GO

Pokémon GO

De ce este important: Fenomenul global a marcat, cu o putere de nestavilit, era realitatii amplificate.

Iti mai amintesti de acele cateva saptamani de vara trecuta cand adulti in toata firea se plimbau pe Magheru, cu nasul in telefoane, exclamand incantati cand se “loveau” de cate un pokemon virtual? Uitand de treaba, lucruri mult mai stringente, iar uneori punandu-si in pericol chiar integritatea fizica, oamenii de pe tot Globul alergau bezmetici dupa niste personaje fictive, virtuale, pe care le “capturau” cu telefonul mobil.

In mod normal, un joc nu ar avea ce cauta pe aceasta lista, insa in situatia de fata este mai putin despre jocul in sine, cat despre faptul ca a introdus milioane de oameni realitatii amplificate.

Popularitatea Pokemon GO sugereaza ca suntem la baza revolutiei realitatii augmentate si chiar a VR-ului.

Oamenii devin din ce in ce mai confortabili in a petrece ore intregi in lumile virtuale, neglijand “viata reala”, si deseori nu doar pentru a se juca. Tehnologia VR si realitatea amplificata are o multime de utilizari pragmatice, o parte dintre ele putandu-le afla in acest articol.

Paneluri solare de la Tesla

Paneluri solare de la Tesla

De ce este importanta: Aduce beneficiile energiei solare catre mase intregi de oameni. Energia solara este fantastica – regenerabila, verde, infinita (aproape).

Pe de alta parte, majoritatea panel-urilor solare pentru case sunt urate si pot distruge estetica unei case, atunci cand sunt atasate de acoperis. Tesla, condusa de vizionarul Elon Musk, a rezolvat aceasta problema – combina beneficiile energiei solare cu aparenta unui acoperis normal.

Panelurile ultra-durabile din sticla tratata – Musk subliniaza ca acestea dureaza o viata – mimeaza tigla normala, insa permit luminii sa treaca prin ele, pana la celulele standard care capteaza si transforma energia soareului. La randul lor, acestea incarca bateriile Tesla Powerwall din casa, pe care apoi owner-ul le poate folosi in tot felul de scopuri.

In SUA, daca doresti sa le instalezi, ai putea iesi chiar mai ieftin decat daca ai inlocui acoperisul cu unul normal, statul oferind subventii. Si in Romania exista subventii UE pentru celule solare, insa, cel putin deocamdata, nu pentru cele ale Tesla.