Piata IT din Romania se afla la o distanta de peste cinci ani fata de tarile dezvoltate

Romania se afla la o distanta de peste cinci ani fata de tarile dezvoltate din regiune, in ceea ce priveste maturitatea pietelor IT din Europa de Est, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC), prezentat de directorul general al PAC, Eugen Schwab-Chesaru.

Eugen Schwab-Chesaru precizeaza ca acest decalaj se explica prin dezvoltarea economica mult inferioara a Romaniei si prin investitiile straine simbolice realizate in sectorul public si nu numai.

Conform studiului PAC, Romania se situeaza cu opt ani in urma Cehiei, cu sase ani in urma Ungariei si cu patru ani fata de Polonia.

Potrivit PAC, cheltuielile IT realizate in Romania in 2003 au reprezentat 1,4 la suta din PIB, in timp ce in Ungaria au atins 3,9 la suta, in Polonia 2,6 la suta, iar in Cehia au fost cele mai ridicate de 4,8 la suta.

Pentru 2008, studiul PAC estimeaza o reducere considerabila a decalajului dintre Romania si celelalte tari, deoarece noii investitori straini vor implementa sisteme IT compatibile cu cele din grupurile-mama.

Ca volum, piata locala de software si servicii informatice din Romania va depasi in 2008 valoarea pietei din Ungaria din anul 2003, insa va ramane mult in urma ca nivel de maturitate, se mai arata in studiu.

Pentru 2008, in Romania, se estimeaza atingerea unui procent de trei la suta din PIB, cu cheltuielile pentru tehnologia informatiei, in Ungaria de 4,7 la suta, in Polonia de 3,4 la suta si 5,8 la suta din PIB in Cehia.

Cheltuielile totale pentru tehnologia informatiei au atins in Romania, in 2003, un nivel de aproximativ 700 de milioane de euro, in timp ce in Ungaria au fost de aproximativ 2,2 miliarde de euro, iar in Cehia au fost de aproape trei miliarde euro.

Firma de consultanta Pierre Audoin Consultants a realizat studiul la nivelul anului 2003.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri