Investitiile straine directe sunt in usoara crestere in ultimii ani si valoarea lor totala se ridica la 75 de miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Pe de alta parte, o analiza recenta a Bancii Mondiale arata ca nivelul investitiilor straine atrase de Romania este mic in comparatie cu celelalte tari din regiune. Fiecare tara are specificul ei si este normal sa existe unele diferente insa este clar ca Romania poate atrage mai multe investitii straine decat face in clipa de fata.

Judetele care au atras cele mai multe investitii straine in Romania sunt : Arad, Brasov, Cluj, Prahova, Sibiu, timis si bineinteles zona Bucuresti-ilfov. In urma unei analize facute de Consiliul Investitorilor Straini (FIC) judetele care au atras investitori straini raporteaza si un nivel de viata mai ridicat fata de celelalte. Nu putem spune ca asta se datoreaza doar investitiilor straine, observam insa ca exista o corelatie intre zonele dezvoltate si administrate care atrag investitii straine si care contribuie mai departe la dezvoltarea accelerata a judetelor respective. Acest fenomen este usor de explicat datorita aportului pe care companiile straine il aduc cu ele: tehnologie, cunostinte, acces pe pietele globale, experienta de zeci sau sute de ani etc.

Exista mai multe sectoare care atrag investitii straine semnificative, unul din ele fiind industria IT&C care realizeaza aproximativ 5% din PIB din calculele BNR pe baza datelor Eurostat. Acesta piata se dezvolta tot mai mult, nu numai in capitala, dar si in orase precum Cluj-Napoca sau Iasi - adevarate hub-uri tehnologice. Avantajele fiscale si forta de munca bine calificata in raport cu costul ei comparativ cu alte state din Uniunea Europeana au facut ca IT&C-ul sa fie interesant pentru investitori tot mai mult in ultimii ani.

Investitiile si dezvoltarea accelerata a acestei industrii nu inseamna doar venituri mai mari pentru cei implicati si pentru companii, dar si un atu pe care Romania trebuie sa il foloseasca in propria-i digitalizare. In urmatorii ani digitalizarea si automatizarea sunt tinte cat se poate de clare pentru cresterea competitivitatii economiei. Nu doar mediul privat trebuie sa se digitalizeze ci si sectorul public.

Din calculele FIC, accentuarea digitalizarii ar putea aduce un plus de 20 de miliarde de euro economiei romanesti in urmatoarele doua decenii. Aceste estimari fac parte dintr-un exercitiu mai amplu (www.vaurma.ro) al carui obiectiv este sa explice cum Romania poate ajunge a 10-a economie a Uniunii Europene in urmatorii 20 de ani. Din acest puzzle complex nu poate sa lipseasca digitalizarea.

Raportul World Development al Bancii Mondiale din 2016 arata ca in perioada 1995-2014, tehnologiile digitale au reprezentat o pondere mare in cresterea economica din tarile dezvoltate si in tarile in curs de dezvoltare. Astfel, s-a constatat ca in tarile dezvoltate, acumularea stocului de capital din IT&C a reprezentat in medie 27% din totalul cresterii in timp ce in tarile in curs de dezvoltare, acumularea stocului de capital din sectorul IT&C a fost de 14% din totalul cresterii, deoarece in cadrul tarilor din urma intensitatea IT&C in randul firmelor si a populatiei a fost mai mica.
Astfel, in Romania aportul accentuarii digitalizarii la cresterea PIB poate varia de la 13 milioane de euro in primul an (2018) pana la 2,22 miliarde de euro in anul 2036, iar efectul total asupra cresterii PIB-ului poate fi de 20 miliarde de euro in urmatoarele doua decenii.

Digitalizarea reprezinta o provocare majora in Romania, in ciuda progreselor inregistrate in ultimii ani (sectorul de IT&C a crescut cu aproximativ 45% in ultimii cinci ani, iar contributia sa la PIB a depasit sectoare traditionale precum agricultura si constructiile). Desi Romania se claseaza printre primele tari din Europa in privinta penetrarii serviciilor de internet in banda larga cu viteza foarte mare, acoperirea nationala ramane destul de scazuta comparativ cu celelalte state din UE si continua sa se limiteze la zonele urbane, ceea ce accentueaza divergentele rural – urban. In acest, context incurajarea investitiilor in IT si telecomunicatii, atat cele autohtone cat si cele straine, este un ingredient esential pentru ca Romania sa poata castiga din toate beneficiile colaterale ale unei astfel de industrii cu performante globale.

Investitiile straine in acest sector si-au demonstrat rezultatele. Piata IT&C este una din cele mai dinamice din economie cu efecte importante asupra cresterii economice si cu un numar tot mai mare de angajati. Pe termen lung industria si investitiile trebuie orientate catre acele zone cu valoare adaugata foarte mare pentru a-i asigura competitivitatea pe termen lung. Industria IT&C este doar un exemplu caruia i se pot alatura multe altele. FIC a realizat in 2017, impreuna cu Academia de Studii Economice, un studiu privind impactul si rolul jucat de investitiile straine directe in economia Romaniei pe care il puteti vedea aici.

Pentru a va face o imagine de ansamblu investitorii straini aduc cateva miliarde de euro in fiecare an in Romania. In ultimii ani, investitiile au fost de aproximativ 4 miliarde de euro pe an. Apogeul investitiilor a fost atins in anii din preajma aderarii Romaniei la UE, cand ele se ridicau la 8-9 miliarde de euro pe an. A urmat o scadere la 2 miliarde pe an datorita crizei economice globale si astazi nivelul pare sa se fi stabilizat in jurul cifrei de 4 miliarde de euro. Romania are insa un potential mai mare de atat.

Mai multe date despre investitiile straine in Romania gasiti pe:
https://www.fic.ro/investitiile-straine-din-romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri