Dan Georgescu, presedintele controversatei autoritati de reglementare in comunicatii (ANRC), recent desfiintata si transformata in ANRCTI, a explicat necesitatea si urgenta acestei institutii, care insa nu are inca un regulament de functionare si organizare.
"Initial a existat ideea infiintarii unei autoritati noi care sa se ocupe de reglementarea domeniului tehnologiei informatiei, dar pana la urma s-a optat pentru reorganizarea Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii (ANRC). Asa cum operatorii tind sa ofere servicii convergente (telefonie, televiziune, Internet pe aceeasi factura) la fel si reglementarea trebuie sa reflacte aceasta convergenta si sa ofere un cadru unitar", a explicat Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei, citat de NewsIn.

Regulamentul de organizare si functionare al ANRCTI va fi aprobat de Guvern in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta si, odata cu aprobarea acestui regulament, vor fi definite clar toate sectoarele reglementate de noua institutie, a mai spus Georgescu.

"Principelele domenii noi aparute odata cu reorganizarea ANRC sunt adresele de Internet (domenii si ip-uri) si standardizarea si securitatea retelelor de date", a precizat presedintele ANRCTI. Infiintarea ANRCTI a fost aprobata in sedinta de Guvern din 21 decembrie 2006, aceasta autoritate fiind constituita ca institutie publica cu personalitate juridica care va fi organizata si va functiona sub coordonarea primului-ministru.

Institutia va fi finantata integral din venituri extrabugetare si are ca principal scop armonizarea legislatiei nationale cu cea comunitara, avand in vedere necesitatea reglementarii domeniului tehnologiei informatiilor in stransa legatura cu domeniul comunicatiilor electronice si postei, ca domenii convergente, dar si pe cea a stabilirii cadrului institutional de reglementare a transmisiilor de date.

Noua institutie va prelua bugetul, patrimoniul, numarul de posturi si personalul fostei Autoritati Nationale de Reglementare in Comunicatii. Personalul preluat isi va pastra drepturile salariale de la data preluarii.

Anul 2006 a fot un an in care ANRC s-a aflat in mijlocul mai multor controverse, incepand de la acuzatiile ca ar favoriza anumiti operatori si terminand cu hotararea Curtii Supreme de a-l repune in functie pe Ion Smeeianu, fostul presedinte al autoritatii, demis de premierul Tariceanu in 2005.

ANRC a impus in aceasta vara reducerea tarifelor de interconectare pentru cei doi operatori dominanti pe piata telefoniei mobile, care erau obligati sa le micsoreze gradual, cu 11,3% in fiecare din cele patru etape, de la 1 septembrie 2006 pana la 1 ianuarie 2009.

Nivelul la care vor ajunge tarifele la finele acestei perioade este de 5,03 eurocenti pe minut, fata de 8,31 eurocenti pe minut in luna iulie, si corespunde costurilor eficiente, permitand totodata recuperarea investitiilor cu o marja rezonabila de rentabilitate, potrivit datelor ANRC.

Aceasta decizie a provocat proteste vehemente din partea operatorilor vizati (Vodafone si Orange) care au afirmat ca sunt defavorizati de cadrul de reglementare si ca investitiile viitoare sunt puse sub semnul intrebarii, atacand in instanta decizia autoritatii.

La numai cateva luni distanta, avand inca pe rol procese cu Vodafone si Orange, ANRC elaboreaza un proiect prin care propune amanarea cu un an a celei de-a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare practicare de cei doi operatori.

Este randul fostului operator monopolist de telefonie fixa sa protesteze fata de aceasta initiativa, sa acuze institutia ca favorizeaza marii operatori de telefonie mobila (care aveau procese pe rol cu ANRC) si sa reclame cadrul discriminatoriu de reglementare.

Criticile aduse de Romtelecom au fost sustinute si de operatorii de telefonie mobila Cosmote si Zapp, dar si de operatorul alternativ de telefonie fixa RCS&RDS, toate cele patru companii sustinand ca masura propusa de ANRC descurajeaza concurenta si afecteaza in nu numai planurile de afaceri ale jucatorilor de pe piata, ci mai ales interesele consumatorilor.

La sfarsitul lunii noiembrie, in plin scandal legat de tarifele de interconectare, Inalta Curte de Casatie si Justitie ii da castig de cauza lui Ion Smeeianu in procesul impotriva Cabinetului Tariceanu.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a anulat, in 30 noiembrie, decizia premierului Tariceanu din 2005, privind demiterea lui Ion Smeeianu din functia de presedinte al ANRC. Instanta a dispus si reintegrarea in functie, detinuta in acel moment de Dan Georgescu. Prin aceeasi sentinta, care anuleaza decizia premierului, instanta suprema a dispus reintegrarea lui Ion Smeeianu si obligarea paratului la plata salariului indexat, majorat si recalculat, ce i s-ar fi cuvenit incepand cu data de 4 martie 2005. Instanta a respins insa cererea lui Ion Smeeianu de a primi daune morale. Premierul Tariceanu l-a inlocuit pe Smeeianu cu Georgescu la conducerea ANRC. Ion Smeeianu detinea functia din anul 2002.

Imediat dupa decizia instantei, Dan Georgescu a adoptat decizia de a amana cu un an a doua etapa a reducerii tarifelor de interconectare, in ciuda repetatelor apeluri si proteste ale jucatorilor de pe piata.

Romtelecoma fost prima companie care a reactionat anuntand ca va cere instanetei anularea deciziei autoritatii reglementare (ANRC) de a amana reducerea tarifelor de interconectare pentru Orange si Vodafone si va solicita despagubiri de 12 milioane de euro in urmatorii doi ani.

La sfarsit de an, institutia se gasea in mijlocul unui scandal generalizat, avea doi presedinti (unul repus in functie de instanta si altul inca in functie pentru ca nimeni nu l-a demis), era data in judecata de mai multi operatori pentru aceeasi masura (reducerea tarifelor de interconectare) si era amenintata cu trecerea sub control parlamentar.

Raspunsul premierului la toate aceste probleme a fost desfiintarea ANRC si transformarea ei intr-o institutie mai bogata cu doua initiale (ANRCTI), urmand ca, dupa infiintarea acestei autoritati de reglementare, sa se stabileasca (in termen de 60 de zile) ce anume va reglementa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri