Migrarea catre mediul digital a tot mai multor servicii si folosirea acestora din ce in ce mai mult trebuie sa aduca cu sine o siguranta sporita atat pentru consumatorul final, cat si pentru companii. De aceea, este de asteptat ca in urmatorii zece ani companiile sa aloce de doua ori mai mult timp pentru a se apara impotriva atacurilor cibernetice si creeaza astfel o provocare tot mai mare pentru furnizorii de solutii de securitate cibernetica.

“Trecem printr-o transformare digitala, companiile trebuie sa se alinieze si sa devina competitive si atractive, pentru ca vor avea conexiuni diferite cu clientii, furnizorii si angajatii. Migrarea catre cloud este din ce in ce mai prezenta, companiile tind sa lucreze astfel si sa renunte la sistemele fizice de stocare a datelor, ceea ce inseamna o noua provocare, cu noi riscuri asociate”, a declarat Emiliano Massa, Vicepresedinte EMEA Forcepoint.

Mai devreme sau mai tarziu, companiile nu vor mai detine infrastructura IT decat la nivel minim. In cativa ani, vor delega infrastructura catre o parte terta - cloud. In acest caz, preocuparea de securitate cibernetica a unei companii nu se va adresa sistemelor si echipamentelor, ci userilor, angajatilor care folosesc datele companiilor. Astfel de date vor deveni baza afacerii si vor apartine companiilor, care vor deveni responsabile pentru administrarea lor in siguranta.

“Companiile pot crea proceduri interne pentru respectarea cadrului legal (GDPR sau Directiva NIS) sau pot numi responsabili, dar nu este suficient. Noua generatie a solutiilor de securitate cibernetica analizeaza comportamentele umane, pentru depistarea proactiva a anomaliilor in cadrul acestora si eliminarea riscurilor”, a declarat Emil Munteanu, Managing Partner Power Net Consulting.

Solutiile de securitate cibernetica au revenit in atentia reglementatorilor odata cu preocuparea Uniunii Europene pentru crearea pietei digitale unice, in cadrul careia este imperios necesara protectia cetatenilor si increderea acestora in serviciile electronice. Odata cu transpunearea in legislatia nationala a binecunoscutei Directive NIS, prin Legea 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a retelelor si sistemelor informatice, toate companiile furnizoare de servicii esentiale pentru populatie trebuie sa isi ia masuri pentru a reduce riscurile unui potential atac cibernetic. Ca urmare, este de asteptat ca incepand cu acest an, companiile vizate vor trebui sa aloce bugete de investitii in sisteme si servicii de securitate cibernetica si sa le adapteze continuu la noile tipuri de amenintari. Sectoarele afectate de aceasta reglementare sunt: energie, transporturi, sectorul bancar si infrastructuri ale pietei financiare, sanatate, funizare apa potabila, furnizori de servicii digitale (piete online, motoare de cautare online, servicii de cloud computing, hosting etc).

Cele mai noi solutii de securitate cibernetica au fost prezentate in cadrul unui seminar organizat de Power Net Consulting, impreuna cu compania Forcepoint Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri