Preluarea MobiFon de catre Vodafone va tripla valoarea investitiilor britanice in Romania

Tranzactia prin care Vodafone va prelua MobiFon, pentru o suma estimata la 2,5 miliarde dolari, va tripla valoarea investitiilor britanice in Romania. Conform ambasadorului britanic la Bucuresti, Quinton Quayle, Marea Britanie va ajunge astfel in topul investitorilor straini in Romania, pe unul din primele doua locuri. Compania britanica Vodafone a anuntat, recent, ca va cumpara pachetele de actiuni detinute de grupul canadian TIW la operatorul roman MobiFon si la Oskar Mobil din Cehia, pentru un pret total de 3,5 miliarde dolari. Tranzactia prevede preluarea de catre Vodafone a 79% din capitalul social al MobiFon si a aproape 100% din actiunile Oskar Mobil.

Contractul va include si datoriile de circa 950 milioane dolari ale celor doua companii est-europene, ceea ce va ridica valoarea tranzactiei la 4,5 miliarde dolari. MobiFon, unul dintre cei doi mari operatori de telefonie mobila din Romania, alaturi de Orange, are circa cinci milioane de abonati, in timp ce gradul de penetrare a pietei este in continuare sub 50%. Quinton Quayle a precizat ca mai multe firme britanice, printre care si intreprinderi mici si mijlocii, sunt interesate sa investeasca in Romania, in principal in confectii.

In 2004, Romania a fost vizitata de 10 misiuni comerciale britanice, pentru acest an fiind asteptate alte 20 de misiuni. in prezent, investitiile britanice in Romania se cifreaza la 1,2 miliarde dolari, iar comertul bilateral a crescut, anul trecut, cu 15% fata de 2003, ridicandu-se la 2,6 miliarde dolari. Quayle s-a intilnit, joi, la resedinta sa, cu premierul Calin Popescu Tariceanu, pentru a discuta modalitatile de colaborare intre autoritatile romane si cele britanice in procesul de aderare a Romaniei la UE.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri