In urma cu cateva luni, Cosmote a obtinut de la Comisia Regionala a Monumentelor Istorice un aviz pentru construirea unei antene de telefonie mobila la 200 metri de o cetate dacica de pe dealul Catalina, comuna Cotnari, judetul Iasi.

Potrivit directorului Directiei de Cultura, Vasile Munteanu, avizul era conditionat de faptul ca realizarea constructiei trebuia sa fie supravegheata de un arheolog deoarece in respectiva zona nu au fost inca demarate sapaturi arheologice. ôZona este de interes arheologic. Noi am cerut raportul de descarcare arheologica prin care sa ne arate ca aceasta conditie s-a respectat. Firma de telefonie mobila nu ne-a remis insa acest raport in termenul impus si am fost nevoiti sa sesizam Politiaö, a declarat Vasile Munteanu, directorul Directiei de Cultura, citat de NewsIn. Acesta a adaugat ca prin construirea antenei s-ar putea sa se fi distrus vestigii arheologice nedescoperite inca, zona fiind de un important interes arheologic.

ôIn prima faza, s-a intocmit dosar penal, pe numele societatii, pentru comiterea infractiunii de distrugere de monumente istorice conform legislatiei privind protejarea patrimoniului arheologicö, a declarat, contactat telefonic, purtatorul de cuvant al IJP Iasi, agent sef Virgina Pralea. Aceasta a adaugat ca vinovat de aceasta situatie ar putea fi si imputernicitul firmei Cosmote care este posibil sa nu fi respectat conditiile avizului dat de Comisia Regionala a Monumentelor Istorice, respectiv construirea antenei sub monitorizarea unui arheolog.

Situl arheologic ôCetatea Cotnariö reprezinta o cetate dacica din secolele III-IV i.Hr. Niciun reprezentant de la firma Cosmote nu a putut fi contactat pentru a-si expune punctul de vedere asupra acestei situatii.