Transformarea digitală a business-urilor a fost procesul care le-a permis multor antreprenori să se adapteze noului context creat de pandemia de COVID-19. Bogdan Lițescu, fondator și CEO Plant an App, startup românesc specializat în low-code, ce a dezvoltat o platformă pentru crearea de aplicații dedicate companiilor, consideră că 2020 a fost un an al digitalizării și vorbește în cadrul unui interviu acordat wall-street.ro despre următorul capitol al acestui proces, pe care se așteaptă să îl vadă materializat începând din acest an.

Cea mai importantă lecție de business învățată de fondatorul startup-ului românesc în 2020 ține de flexibilitate.

”Această flexibilitate nu este ceva ce apare ușor, de la o zi la alta, ci este un mindset care se formează în timp, prin dezvoltarea cunoștințelor despre antreprenoriat, piață și tehnologie, dar și prin cultivarea de relații umane profunde, semnificative și, mai ales, prin curajul de încerca lucruri noi”, explică Lițescu, care consideră că cine a avut antrenat acest aspect, nu numai că s-a adaptat rapid la noua realitate, dar prin inovațiile aduse a câștigat cotă de piața față de competitorii care pur si simplu s-au aliniat la noile standarde propuse de experți.

Citește și Recrutor în IT: Ne uităm mai mult la capabilitățile concrete ale candidaților decât la cum le-au obținut sau dacă au diplomă de facultate

Ce l-a ajutat să își depășească ”modestia românescă”

O altă lecție importantă deprinsă de antreprenorul român anul trecut ține de abilitatea de a-și vinde produsele și ideile mai bine, depășindu-și ”modestia românească”. La acest proces a contribuit și experiența acumulată în Statele Unite ale Americii, de unde a deprins ”abilitatea fenomenală a americanilor de a vinde”.

”Am avut sute de întâlniri de vânzări către clienți sau către investitori, care m-au ajutat să îmi depășesc modestia românească. De asemenea, sunt recunoscător și poveștilor de succes precum UiPath, care ne-au descris acest drum spre think big and conquer the world”, precizează Bogdan Lițescu.

Plant an App se află în proces de a atrage investiții prin intermediul procesului de equity crowdfunding în Statele Unite ale Americii, iar luna aceasta se va lista și pe platforma locală Seed Blink, pentru investitorii români.

Digitalizarea conduce umanitatea în următoarea eră, cea a creativității și inovării

Criza provocată de pandemia de COVID-19 în 2020 a ajutat la dezvoltarea Plant an App, business lansat la sfârșitul anului 2019, aducându-le o cifră de afaceri de 500.000 de euro.

Citește și Bucureștiul a câștigat cursa pentru a găzdui noul Centru European pentru Securitate Cibernetică

”Cred că anul 2020 a fost un an al posibilităților. Ca în orice criză, apar multe oportunități pentru cei care au curajul să își asume riscuri și puterea să se miște rapid. Sectorul de tehnologie a profitat la maximum. Mai mult de atât, a fost un an al digitalizării. Se estimează că umanitatea a accelerat acest proces în 2020 de cel puțin 5 ori”, este de părere Bogdan Lițescu care mai punctează și faptul că digitalizare conduce umanitatea în următoarea eră, cea a creativității și inovării.

Anul 2020 a dat tonul unui mare val de transformare digitală, care, fondatorul Plant an App, consideră că va continua și în 2021, iar următorul capitol va ține de interoperabilitate. Multe companii și-au pus la punct sistemele software, însă acestea nu comunică cu sistemele din alte firme, lucru care face ca multe informații să fie schimbate manual, proces ce vine la pachet cu costuri operaționale mari, informații imprecise și, în cele din urmă, livrarea întârziată a bunurilor și serviciilor către beneficiarii finali.

”Sunt de părere că vom vedea din ce în ce mai multe organizații expunând API-uri către furnizor și parteneri pentru facilitarea proceselor de producție, crearea de piețe noi sau o livrare mult mai rapidă. Același trend îl vom observa și în instituțiile de stat din toată lumea”, explică Bogdan Lițescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri