Majoritatea roboților din această nișă sunt produși pentru a efectua sarcini grele și repetitive, dar și de a reduce riscul de accidentare și nivelul de dificultate pentru angajați.

Brațele sunt făcute din mai multe părți, iar acestea sunt unite prin articulații/ încheieturi din metal.

Un calculator complex manipulează fiecare aspect ce ține de operarea și mișcările pe care le efectuează un braț robotizat. Fiecare segment al brațului are un motor, care se mișcă în trepte, distanța parcursă fiind aceiași pentru fiecare treaptă. Mai mult decât atât, brațele robotizate au foarte mulți senzori, iar din această cauză sunt extrem de precise, fiind ideale mai ales în producție.

Ce tipuri de brațe robotice există

Brațele robotice diferă, de obicei, doar în modul în care sunt configurate articulațiile de metal. Avem, astfel, 6 tipuri principale de brațe robotice:

  • Carteziene
  • SCARA
  • Cilindrice
  • Delta
  • Polare
  • Articulate

Carteziene

Cele carteziene și-au luat numele de la faptul că folosesc sistemul de coordonare cartezian: X, Y și Z. Ele sunt compuse din 3 brațe și acestea pot oferi o mișcare liniară de-a lungul axei.

SCARA

Acest tip de braț robotic este folosit, de cele mai multe ori, doar în industria de producție. El are adeseori o formă cilindrică și două articulații paralele, fiind ideale pentru practici relativ simple, cum ar fi să extindă brațul pentru a lua un produs de pe linia de asamblare, de exemplu.

Cilindrice

Brațele cilindrice sunt mai speciale deoarece au două tipuri de încheieturi: una la bază care efectuează mișcări rotative și alta la mijloc pentru mișcări liniare. Acest tip de braț este folosit cel mai des în producție, pentru operațiunile de asamblare, dar și de sudare, de exemplu.

Delta

Brațele Delta sunt extrem de utile în industria de producție farmaceutică, dar și în cea electronică. Ele sunt extrem de precise, datorită modului în care ele funcționează. O bază are mai multe brațe care se unesc în punctul final, care se numește EOAT (end of arm tooling).

Polare

Brațele polare sunt probabil cele mai apropiate când comparăm cu o mână umană. Acestea au mai multe articulații construite, de obicei minimum 4. Baza mâinii/ încheietura este conectată cu ajutorul unei articulații supranumită „articulația V”, în timp ce restul segmentelor sunt conectate cu două articulații rotative și una liniară. Acest tip de brațe este folosit cel mai des în procesele de injecție și turnare sub presiune, sudare, etc.

Articulate

Acesta este cel mai comun tip de braț robotizat disponibil. Ele sunt relativ simple, unele având doar două articulații, în timp ce altele mai complexe pot ajunge și al 10 articulații, de exemplu. Articulația de la bază e de tip V, în timp ce articulațiile din mână sunt liniare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri