Digitalizarea sectorului public a devenit imperativă mai cu seamă de la începutul crizei sanitare, o tranziție spre un proces de transformare a administrației publice din România fiind în acest moment prioritară. Digitalizarea serviciilor publice reprezintă o nevoie incontestabilă, întrucât rezolvă problemele cetăţenilor rapid şi eficient, observă Carmen Adamescu, Partener în Consultanţă și Liderul practicii de tehnologie pentru EY România şi Moldova. Potrivit aceleiași surse, guvernele au mandatul să accelereze dezvoltarea digitală a acestor servicii în condiţii de securitate cibernetică adecvată. Acest lucru se poate realiza cu aportul marilor companii din sectorul IT&C. Iată câțiva dintre actorii digitalizarii din sectorul public de la noi.

Digitalizarea sectorului public

Dr. Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania, detaliază preocuparea acestei companii pentru digitalizarea administrației. „În România, NTT DATA a început să se implice în procesul de digitalizare a economiei de 20 de ani. În ultimii doi ani, am început sa fim un actor tot mai vizibil și important în digitalizarea sectorului public din România. Ne dorim să ajutăm administrația centrală și administrațiile locale să devină un partener confortabil în dialogul și interacțiunea cu cetățenii prin construirea unei interfețe digitale performante. Ne dorim să continuăm a fi un exemplu pentru întreaga industrie IT&C nu doar prin dezvoltarea businessului, ci și prin implicarea în comunitățile în care trăim, atât prin proiecte de digitalizare, cât și prin proiecte de CSR, în educație, artă, sport”, susține Daniel Metz.

În același timp, o companie românească a lansat o soluție completă de digitalizare pentru administrația publică, care reduce substanțial sarcinile operaționale consumatoare de timp ale funcționarilor publici. De portalul online de servicii publice, extensie a platformei Dynamic DOX, beneficiază și cetățenii, care pot solicita online eliberarea de documente de la stat. „Prin acest portal public de e-guvernare, Dynamic DOX devine soluția ideală pentru digitalizarea serviciilor publice, cu scopul final de a îmbunătăți interacțiunea dintre cetățeni și instituțiile publice, dar și de a ușura munca funcționarilor publici. Atribuțiile administrative sunt reduse, astfel că personalul este degrevat de foarte multe sarcini operaționale consumatoare de timp, iar acest lucru permite direcționarea atenției și efortului către alte activități, cu mai mare impact pentru cetățeni”, susțin reprezentanții companiei Essensys Software.

2021, anul în care România poate recupera

Daniel Rusen, director de Marketing şi Operaţiuni în cadrul Microsoft România, subliniază importanța momentului actual pentru procesul de digitalizare a sectorului public. „Anul 2021 va fi esenţial pentru ca ţara noastră să demonstreze că poate recupera decalajul pe care îl are faţă de ţările vestice la acest capitol. România beneficiază de toate atributele pentru a se remarca din acest punct de vedere, cel puţin la nivel regional, iar Microsoft rămâne un partener puternic şi deschis în a sprijini digitalizarea sectorului public”.

Alt actor important e Code4Romania, care a semnat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României acordul de parteneriat pentru digitalizarea sectorului public, acesta fiind valabil cinci ani. „Se împlineşte un an de când, la începutul pandemiei, am pus bazele unui parteneriat din care a rezultat un ecosistem de soluţii digitale utilizate de peste 11 milioane de români. A fost un model de succes de colaborare dintre autorităţi şi Code for Romania – am arătat că suntem un partener în momente critice şi vom fi întotdeauna aici când România va avea nevoie. Prin documentul semnat vrem să folosim oportunitatea majoră pe care ne-o oferă colaborarea noastră testată în momente grele şi să construim împreună ecosisteme digitale bine proiectate, implementate şi administrate de care societatea românească are mare nevoie”, a declarat Bogdan Ivănel, preşedintele Consiliului Director al Code4Romania.

Pandemia a accelerat digitalizarea

Nu în ultimul rând, Google a sporit sprijinul acordat acestui proces. „Pandemia s-a dovedit a fi un factor de accelerare pentru companii în a accepta transformarea digitală și munca de acasă. S-au înregistrat creșteri în utilizarea soluțiilor precum Google Workspace în industriile de retail, fabricație, media, sănătate, telemedicină și servicii bancare și financiare. În această perioadă, ne-am intensificat semnificativ resursele și explorăm noi modalități de a susține și clienții din sectorul public”, remarcă Boris Georgiev, Head of Google Cloud – CEE.

Conform unei recente cercetări de piață, 60% dintre angajaţii din sectorul public consideră că pandemia a contribuit la digitalizarea instituţiei la care lucrează, relevă un studiu Regista realizat de Zitec. „Fiind o soluţie Cloud, utilizatorii Regista au putut să îşi continue activitatea cu succes şi în siguranţă, indiferent de unde au lucrat. Rezultatele acestui studiu ne-au ajutat să înţelegem mai bine particularităţile lucrului de acasă pentru instituţiile publice şi să creăm soluţii mai bune pentru eficientizarea telemuncii", a precizat Alexandru Lăpuşan, CEO şi cofondator Zitec.

Digitalizarea serviciilor în următorii şase ani ar putea determina un avans al PIB-ului pe cap de locuitor al României cu 16,48% şi al productivităţii cu 16,70%, indică un raport realizat de Deloitte pentru Vodafone.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri