Guvernul chinez s-a razgandit in privinta impunerii obligatorii a ID-ului real pentru accesarea blog-urilor de catre milioanele de utilizatori de internet din tara.
Planurile guvernului au provocat proteste in randul celor douazeci de milioane de bloggeri chinezi. Initial, guverul chinez a sperat ca aceasta masura sa-i faca pe bloggeri mult mai responsabili pentru comportamentul lor online. In schimb, acestia au condamnat decizia guvernului, considerand-o o incercare de a controla informatia.

China blocheaza in mod frecvent website-uri care nu sunt de acord cu pozitia guvernului. Noul cod incurajeaza bloggerii sa se inregistreze cu propria identitate si detaliile personale, promitand furnizarea unor servicii mai bune pentru cei care accepta.

Fenomenul blog

Bloggerii au fost de acord cu noul cod. Ping Ke, unul dintre cei mai cunoscuti bloggeri din China, a declarat pentru BBC ca schimbarea de planuri a guvernului reprezinta o mare imbunatatire.”Nu forteaza pe nimeni, doar sugereaza si incurajeaza utilizatorii care accepta propunerea lor.”

Alt blogger celebru, Wang Xiaofeng, se opune ideei ca bloggerii sa se inregistrze folosind identitatea reala.”Prefer sa vorbesc urat decat sa ma inregistrez cu numele meu”, a spus el, continuand: “Comportamentul necivilizat este unul din lucrurile care caracterizeaza internetul. Ne purtam ca atare si asta reflecta Internetul.”

Potrivit BBC, Fang Xingdong, directorul general al Bokee, unul dintre primii furnizori ai site-urilor de blogging, considera ca decizia guvernului a fost una complet rationala.

“Noul cod nu va aduce nici o schimbare, nu vom furniza servicii noi pentru cei care se inregistreaza cu propria identitate. Oamenii prefera sa scrie sub anonimat si noi respectam acest lucru.”

Blogging-ul a devenit una din modalitatile preferate de a gasi informatii in China. Bloggurile populare sunt vizitate zilnic de milioane de utilizatori, rescriindu-se informatii care nu se regasesc in mainstream.

Guvernul chinez a mai precizat ca inregistrarea folosindu-se numele real al persoanei ar putea proteja utilizatorii Internet de calomnie, pornografie si alte informatii daunatoare.

Totusi decizia guvernului chinez, renumit pentru cenzurarea subiectelor delicate, poate parea surprinzatoare, avand in vedere rolul manipulator al guvernului asupra uneia din cele mai mari piete de desfacere a gigantilor Internet.

In 2006, Wikipedia, binecunoscuta enciclopedie online, a fost acuzata de cenzurarea informatiilor oferite publicului chinez, pe motiv ca prezenta o versiune diferita asupra Revolutiei Culturale chineze, alta decat versiunea cunoscuta la nivel mondial. Google a declarat atunci ca prefera cenzura pentru a nu pierde segmentul de clienti in defavoarea altei companii de servicii online.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri