Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București a lansat, împreună cu Vodafone România și mai multe companii din mediul privat și organizații, Asociația CITI Politehnica. Scopul acestei asociații este să revoluționeze modul în care arată orașele din România, furnizând soluții dezvoltate împreună.

Din noua Asociație ”CITI” fac parte Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București (UNSTPB), Primăria Sectorului 6, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București (ICI), Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațiala "Elie Carafoli", Universitatea Maritimă Constanța, dar și lideri din mediul privat precum Vodafone, furnizori de energie, integratori IT&C și companii care au dezvoltat până acum soluții IT care au schimbat în bine alte orașe europene.

„Este un proiect extrem de ambițios. Când ni s-a propus această colaborare, am acceptat rapid. Este o inițiativă care aduce împreună industria și mediul academic pentru a crea inovație reală pe un subiect care este extrem de important: cum digitalizăm orașele. Vodafone investește foarte mulți bani în inovație, în special în România, prin laboratorul nostru de inovație, iar acest proiect a venit ca o evoluție naturală a colaborării noastre cu Universitatea Politehnică.”, precizează Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România(foto).


CEO-ul Vodafone aseamănă această colaborare cu cea care are loc deja în Statele Unite ale Americii, între universități și mediul privat, iar una dintre dorințele sale este aceea de a vedea soluții create, împreună cu mediul academic și celelalte organizații, care să fie folosite de orașe precum București.

El adaugă faptul că Vodafone va ajuta în cadrul organizației cu cunoștințele pe care grupul le are, dar și cu experiența propriului laborator de inovații în care au fost derulate investiții masive.

„Dacă există idei, găsirea resurselor nu va fi o problemă. Vom acoperi toate nevoile necesare, atât timp cât inovațiile vor fi gândite ca soluții reale pentru piață”, precizează Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România.

Acesta vorbește despre mai multe valuri de inovație prin care a trecut deja conceptul de smart city, atrăgând atenția că următorul mare val va fi dezvoltat în jurul inteligenței artificiale, val pe care nu trebuie să-l ratăm.

”Când există dorință, mereu se va găsi o cale. Vrem să accelerăm digitalizarea Bucureștiului. Frumusețea tehnologiei este că mereu avem un nou val care transformă afacerile și orașele. Cred că momentul actual este al AI-ului, iar dacă sărim în acest tren, în trei ani orașele vor arăta diferit”, precizează Achilleas Kanaris, care punctează și faptul că educația digitală este extrem de importantă în acest context, iar un alt obiectiv este acela de a face oamenii conștienți de ce poate face tehnologia și cum le poate schimba viața personală, dar și afacerile.

Scopul Asociației ,,CITI” este de a crea și consolida o rețea de entități publice și private în vederea dezvoltării și implementării de soluții precum: digitalizare, cercetare și inovare, transfer de „know-how”, ”networking”, dezvoltarea resurselor umane etc, pentru diverse entități, comunități și unități teritorial administrative.

Asociația își propune să contribuie la sporirea competitivității economiei naționale și la creșterea capacității instituționale de implementare a politicilor și directivelor europene în domeniul ”smart city” precum: controlul poluării, reducerea risipei, digitalizarea comunităților, educarea cetățenilor în diverse aspecte socio – economico – culturale, dezvoltarea de materiale și servicii inovative nepoluante și sustenabile din punct de vedere al mediului înconjurător, atragerea și utilizarea eficientă a fondurilor nerambursabile sau a altor resurse financiare pentru atingerea dezideratelor menționate anterior.

Mihnea Cosmin Costoiu, rector la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, a vorbit despre această asociație și obiectivele ei.

„Beneficiarii acestui cluster nu sunt doar studenții, ne dorim ca expertiza membrilor acestui cluster să fie pusă la dispoziția lor, ca aceștia să învețe ce înseamnă să poți aduce în viața comunității binele pus la dispoziție cu ajutorul științei(...) Ce realizăm împreună devine un parteneriat comun prin care oferim societății și autorităților locale proiecte concrete”, precizează Mihnea Costoiu.

Această asociație se alătura altor astfel de proiecte precum cele pe zona de Inteligență Artificială, cyber security sau quantum computing .

„Sunt hub-uri care aduc alături de noi industria și societatea. Ne dorim ca Politehnica să fie locul în care tehnologia este oferită cetățenilor. E rolul nostru de a coagula forțele”, adaugă Costoiu.

Un alt membru al asociației CITI este și Primăria Sectorului 6. Am stat de vorbă cu Paul Moldovan, Administrator Public al Sectorului 6, despre cum sunt văzute la nivelul sectorului pe care-l reprezintă astfel de inițiative.

„Suntem încântați că au loc aceste coagulări de companii și factori înteresați în această zonă. Este o politică pe care noi ne-am dorit-o și pe care am încurajat-o de la început(...) Avem și noi proiectele noastre pe zona de smart city la nivelul sectorului 6”, adaugă Moldovan.

Acesta precizează că, în curând, Sectorul 6 va avea propria strategie de smart city, elaborată cu ajutorul fondurilor europene. Proiectele se vor concentra pe partea de mediu, eficiență energetică, servicii publice, dar vor putea oferi și o „ameliorare” a problemelor din traficul bucureștean.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri