În România, 44% din toate atacurile cibernetice sunt clasificate ca fiind malware, în timp ce 90% dintre aceste atacuri vizează sistemele companiilor*. Motivațiile din spatele acestor atacuri sunt adesea câștigul financiar, dar motivele politice (hacktivismul) joacă și ele un rol semnificativ. Sectoarele cele mai afectate includ administrația publică, serviciile bancare, de telecomunicații, industria energetică și sistemul de sănătate**. În contextul unui peisaj digital în evoluție rapidă, Mastercard a încheiat anul trecut organizând primul său eveniment dedicat securității cibernetice în România – Mastercard Cybersecurity Summit.

Destinat instituțiilor financiare și altor parteneri care colaborează cu Mastercard pentru a construi un ecosistem digital sigur și de încredere, evenimentul a abordat subiecte și practici legate de securitate cibernetică și măsuri antifraudă. Pe parcursul zilei, experții din echipa globală Mastercard au discutat cu participanții despre provocările actuale, prezentând totodată soluții și tehnologii care îi pot ajuta să își consolideze apărarea și să își îmbunătățească rezistența și performanța operațională.

„Pe măsură ce comerțul electronic, serviciile bancare la distanță, digitalizarea și apariția inteligenței artificiale generative continuă să crească, amenințările cibernetice la sistemele tehnologice ale organizațiilor publice și private au devenit tot mai diverse. Această dinamică este strâns legată de evoluția cadrului legislativ și a reglementărilor în domeniul securității cibernetice, completată acum de Actul legislativ privind reziliența operațională digitală (DORA), cu impact direct asupra industriei financiare. În timp ce rolul Mastercard în prevenirea fraudei în domeniul plăților este bine cunoscut, competențele și soluțiile noastre se extind în prezent și în domeniul securității cibernetice. Abordarea noastră în ceea ce privește securitatea se bazează pe informații și servicii integrate, oferind clienților și partenerilor noștri o vizibilitate sporită asupra riscurilor cibernetice și instrumentele necesare pentru adaptabilitate și reziliență”, a declarat Gabriel Ghiță, Vice President, Customer Solutions Center, SEE, Mastercard.

*Mastercard Cyber Insights Data. Pe baza datelor din perioada ianuarie 2023 - noiembrie 2023.

**Mastercard Cyber Insights Data. Pe baza datelor din perioada ianuarie 2023 - noiembrie 2023.

Securitatea cibernetică, un proces complex și continuu

Întrucât costurile globale asociate atacurilor cibernetice au fost estimate la 6 trilioane de dolari în 2022***, securitatea cibernetică implică o abordare cuprinzătoare care include combinații de soluții, dezvoltate mai degrabă sub forma unui proces continuu, decât a unor soluții unice izolate. Dincolo de securizarea plăților, companiile trebuie să monitorizeze riscurile potențiale în procesul de înrolare a clienților, riscurile la nivel de rețea și să recunoască faptul că și comportamentul uman reprezintă o amenințare semnificativă în cadrul politicilor corporative.

Democratizarea fraudei din ultimii ani, facilitată de dark web și de utilizarea unor tehnologii avansate, cum ar fi inteligența artificială generativă, a făcut ca furtul de identitate să devină o problemă semnificativă – în 2022, 1 din 10 europeni a căzut victimă, ceea ce a dus la pierderi în valoare totală de 6 miliarde de dolari****.

***Cybersecurity Ventures, Cybercrime To Cost The World $10.5 Trillion Annually By 2025.

****GBG, The state of digital identity 2022.

Soluțiile Mastercard în domeniul securității cibernetice

Pe măsură ce interacțiunile digitale devin din ce în ce mai răspândite, criminalitatea informatică a devenit o preocupare globală, cu impact asupra consumatorilor, companiilor și instituțiilor din întreaga lume. Mastercard sprijină companiile și administrația publică în consolidarea rezilienței operaționale în domeniul securității cibernetice prin soluții care prioritizează acțiunile în funcție de cheltuieli, timp și impact.

Mai mult, în 2020, Mastercard a anunțat dezvoltarea Cyber Resilience Center cu sediul în Waterloo, Belgia. Misiunea acestuia este de a colabora cu autoritățile de reglementare, agențiile de aplicare a legii, cum ar fi Europol, și companiile din sectorul privat pentru a sprijini eforturile de reziliență în cadrul ecosistemului financiar european.

Mastercard a investit 7 miliarde de dolari în dezvoltarea competențelor de inteligență cibernetică în ultimii 5 ani pentru a proteja întregul ecosistem digital, inclusiv miliardele de tranzacții din rețeaua de plăți.

Mai multe informații despre serviciile și soluțiile Mastercard pot fi găsite aici: Cybersecurity and experience solutions | Mastercard

Sursa foto: Mastercard

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri