Rata pirateriei software in Romania a atins, anul trecut, 74%, in crestere cu 1% fata de 2003, si a cauzat pierderi estimate la aproximativ 62 de milioane dolari, informeaza Business Software Alliance (BSA), citand un studiu asupra pirateriei pe piata mondiala realizat de IDC. "Anul 2004 a insemnat un an in care numarul PC-urilor livrate in Romania a crescut foarte mult, in special in zona computerelor utilizate acasa, ceea ce a contrabalansat negativ activitatile anti-piraterie intense desfasurate de noi si de partenerii nostri guvernamentali", a declarat Nicolae Burchel, reprezentant legal al BSA pentru Romania.

Burchel a adaugat ca trebuie continuata instruirea institutiilor care au competenta legala de a efectua controale, precum si activitatile educative de comunicare cu utilizatorii software. in zona Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), rata pirateriei software a fost anul trecut de 39%, cu doua procente mai putin decat nivelul de 41% inregistrat in 2003. Totusi, pierderile producatorilor de aplicatii au inregistrat o crestere de trei miliarde de dolari, valoarea software-ului piratat fiind de 15,7 miliarde de dolari. Florin Talpes, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii, a precizat ca rata pirateriei software de pe piata locala a atins dublul mediei din Uniunea Europeana, Romania fiind pozitionata in imediata apropiere a clasamentului celor 25 de tari cu cea mai mare rata a pirateriei din lume.

"Pirateria ridicata este o bariera in calea dezvoltarii unei industrii nationale de software "copyright Romania". Guvernul, Parlamentul Romaniei trebuie sa ia masuri clare de stimulare a acestei industrii de inalta tehnologie, cu mare valoare adaugata, care e si un puternic sprijin al formarii unei imagini pozitive a Romaniei", a spus Talpes. Conform lui Steven Frantzen, director pentru Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa in cadrul IDC, pirateria este intalnita preponderent in tari si regiuni unde piata software creste, o data ce PC-urile se integreaza din ce in ce mai mult in munca si in viata personala.