Laboratoarele de cercetare ale IBM si MediaTek pregatesc dezvoltarea unei noi tehnologii wireless, care ar asigura o viteza de transmitere de 100 de ori mai rapida decat tehnologia curenta Wi-Fi, informeaza News.com.

Tehnologia Wi-Fi (Wireless Fidelity) are numeroase utilizari, incluzand conexiunea la Internet pentru PC-uri, telefoane mobile, console de jocuri video, playere MP3 si PDA-uri, dar si transmiterea de imagini wireless de pe camerele digitale sau conectivitatea P2P (peer-to-peer) intre doua sau mai multe PC-uri sau gadget-uri.

Extrem de popular, Wi-Fi prezinta si unele dezvantaje legate de frecventa de transmisie a datelor si viteza de transfer, astfel ca cercetatorii IBM si MediaTek au decis sa utilizeze spectrul de 60GHz. Potrivit declaratiilor lui Mehmet Sovyuer, liderul echipei de cercetari stiintifice in acest proiect, noile chip-uri vor putea efectua transferul de date la aproximativ 2,5 Gb pe secunda.

Comparand cu viteza actuala de transfer in Wi-Fi, intre 11 si 54 de Mb, rezulta clar o viteza de 100 de ori mai mare, sustine Soyuer. Altfel spus, chip-urile vor fi capabile sa transfere un fisier de 10 Gb in numai cinci secunde. Aceeasi operatiune ar lua minute intregi in reteaua Wi-Fi.

Echipa IBM si MediaTek estimeaza finalizarea proiectului in aproximativ trei ani. IBM va contribui cu expertiza radio, in timp ce Media Tek va colabora pe partea de procesare a semnalului digital.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Modurile practice in care inteligenta artificiala deja ne schimba viata