Comisia Europeana (CE) a anuntat ca abandoneaza ancheta asupra tarifelor europene ale magazinului online de muzica iTunes, dupa ce proprietarul lor, compania americana Apple, a decis alinierea tarifelor practicate in Marea Britanie cu celelalte din Europa, scrie AFP, citat de NewsIn.

"In urmatoarele sase luni, Apple va micsora preturile de la magazinul sau iTunes din Marea Britanie, pentru a le alinia la nivelul celor deja standardizate in Europa", pe paginile de internet iTunes din 16 tari, printre care Franta, Germania, Italia, Spania si Elvetia, arata un comunicat publicat pe site-ul grupului informatic american.

"Prin urmare, Comisia Europeana nu intentioneaza nici ea sa ia masuri suplimentare in aceasta chestiune", au anuntat, la randul lor, oficialii de la Bruxelles.

Serviciile europene din sectorul concurentei au reprosat companiei Apple mai ales ca isi obliga utilizatorii iTunes sa descarce muzica doar in tara lor de rezidenta, verificand acest aspect prin intermediul cartii de credit.

Tarifele pieselor difera insa de la o tara la alta si sunt mai ridicate in Marea Britanie comparativ cu alte tari europene. Serviciile europene pentru concurenta, alertate de catre consumatorii britanici, au deschis o ancheta asupra tarifelor iTunes la inceputul lui 2005.

Ancheta a fost facuta publica doi ani mai tarziu, prin trimiterea unei "scrisori de plangere" companiei Apple, prima etapa oficiala a procedurilor antitrust ale UE.

"Apple plateste mai mult in prezent unor case de discuri, ca sa ii distribuie muzica in Marea Britanie, decat ar fi platit pentru distribuirea aceleiasi muzici altundeva in Europa", au explicat miercuri reprezentantii Apple.

Apple ameninta totodata sa "isi reconsidere relatia din Marea Britanie cu orice casa de discuri care nu isi va reduce in urmatoarele sase luni tarifele pana la nivelul celor practicate in Europa".

"Speram ca toate marile case de discuri sa adopte tarifele pan-europene", a aratat intr-un comunicat citat de AFP seful Apple, Steve Jobs.

Decizia luata de reprezentantii Apple "incheie tratamentul diferit acordat consumatorilor britanici care trebuie sa plateasca preturi mai mari", a aratat CE.

Comisia Europeana a mai aratat ca este "foarte favorabila solutiilor care ar permite consumatorilor sa cumpere din magazinele iTunes fara restrictii legate de tara de rezidenta".

Oficialii de la Bruxelles au mai aratat insa ca sunt "constienti" ca practicile de licenta ale anumitor case de discuri, edituri si societati care aduna drepturi de autor ingreuneaza punerea in practica a unei astfel de idei.

Reprezentantii CE admit totodata ca structura magazinelor iTunes ia in considerare diferentele nationale legate de legislatie in ceea ce priveste drepturile de autor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si