Companiile romanesti din industria IT&C pot castiga finantari prin listare, credit bancar sau fuziune, insa principala optiune de dezvoltare pentru companiile romanesti producatoare de software este vanzarea, a declarat presedintele grupului Softwin, Florin Talpes (foto). Acesta apreciaza ca in cinci ani se vor anunta mai multe achizitii decat IPO-uri in acest sector.

Mai multe companii din IT&C-ul romanesc si-au anuntat, anul trecut, intentia de listare, iar operatorul telecom RCS&RDS a incercat fara succes sa intre pe bursa londoneza.

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, spune ca listarea unei companii romanesti la o bursa din strainatate nu este cea mai buna optiune, ci la Bursa de Valori Bucuresti, pentru ca nu va beneficia de interes din partea presei, iar investitorii nu vor sti prea multe lucruri despre ea. Astfel compania nu va beneficia nici de notorietatea, nici de publicitatea gratuita asigurata de listarea la bursa.

Stere Farmache, presedintele si directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) considera ca sectorul IT&C romanesc este unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei romanesti. Acesta apreciaza ca piata bursiera are capacitatea de a oferi suficiente resurse financiare companiilor pentru a genera un succes de talia comapniei Google.

Larry Page si Sergey Brin, absolventi ai Stanford Uniersity, au pus bazele unei comapnii pe care o inregistreaza in anul 1997, sub numele Google. Andy Bechtolsheim, cofondator al Sun Microsystems, ii finanteaza cu suma de 100.000 de dolari, pentru ca mai tarziu, doua fonduri cu capital de risc, Sequoia Capital si Kleiner Perkins Caufield&Byers sa sporeasca finanatrea cu inca 25 de milioane de dolari.

In august 2004, Google vinde pe piata de capital, prin oferta publica primara initiala (IPO), 19,6 milioane de actiuni, la pretul de 85 de dolari pe actiune, dobandind o capitalizare bursiera de 23 de miliarde de dolari. Astazi, o actiune Google are o valoare mai mare de 580 de dolari, iar compania are o valoare de piata de 183,8 miliarde de dolari.

„Raman in discutie abilitatile managementului companiilor IT&C locale de a imagina proiecte care sa fie finantate prin mecanismele pietei de capital”, a spus Farmache, in cadrul conferintei organizate de Mediafax, "Mediafax, talks about IT&C".

Florin Talpe, unul dintre proprietarii de afaceri din industria IT&C care si-a anuntat in 2007 intentia de listare pentru companiile pe care le detine, apreciaza ca la noi companiile producatoare de software si cele din online sunt prea mici pentru a face obiectul M&A-urilor sau IPO-urilor.

Acesta a declarat ca fuziunile sunt nepotrivite din punct de vedere cultural pentru romani, deoarece nu sunt familiarizati cu ideea de asociere. Proprietarii de companii producatoare de software sunt mai interesati de „monetizarea succesului”, adica de vinderea afacerilor pentru un castig pe termen scurt. De asemenea, Florin Talpes este de parere ca ne lipseste si cultura finantarii prin IPO.

Pentru industria online, Florin Talpes estimeaza ca fuziunile si achizitiile vor fi instrumentele de finantare dominante.

Radu Georgescu, CEO Gecad Group si presedinte al comitetului director al Gecad Technologies/Axigen, care a vandut 11,7% din actiunile Gecad Technologies /Axigen contra sumei de doua milioane de dolari catre un consortiu format din Global Finance si 3TS-Cisco Growth Fund III, apreciaza ca iesirea pe pietele externe pot aduce mai multe avantaje pentru companiile romanesti.

Acesta a declarat ca urmareste pentru companiile sale listarea pe o bursa europeana pentru divizia Axigen, producatoare de solutii de mesagerie electronica, pe o bursa americana pentru Gecad ePayment si listarea la BVB pentru divizia desecuritate a grupului. Georgescu a declarat ca modelele de bursa alese inteleg medelele de business pe care le desfasoara.

Radu Georgescu a declarat ca ca atunci cand compania pe care a fondat-o si a anuntat public intentia de listare, Bursa de Valori Bucuresti nu a fost receptiva, in timp ce vicepresedintele Bursei din Varsovia a incerca sa atraga compania.

In prezent, nicio companie din industria romaneasca de IT&C nu este listata la bursa, Flamingo fiind inregistrata ca o companie de retail.

Citeste si 2007, anul listarii pe Bursa pentru companiile locale de IT. Doar pe hartie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Start-up de agricultura Holde Agri Invest - listare pana in iunie