In data de 31 mai 2008 s-a incheiat implementarea proiectului Phare “Asistenta pentru ANRC in vederea implementarii bazei de date centralizate pentru portabilitatea numerelor”, fiind indeplinite prevederile contractului incheiat cu firma selectata pentru a crea baza de date centralizata necesara pentru implementarea portabilitatii numerelor de telefon fixe si mobile.

In cadrul proiectului, baza de date a fost realizata, instalata si testata din punct de vedere functional, iar personalul ANRCTI care urmeaza sa dezvolte si sa implementeze procedurile aferente functionarii acestui sistem a fost pregatit din punct de vedere tehnic.

In perioada 31 mai – 1 octombrie 2008 se vor desfasura teste de interoperabilitate a bazei de date centralizate cu sistemele IT proprii furnizorilor, cu sprijinul UTI Systems, astfel incat, in data de 21 octombrie 2008, serviciul de portabilitate a numerelor sa fie accesibil tuturor utilizatorilor de servicii de telefonie fixa si mobila.

Citeste si:

Tot de la 21 octombrie, va fi disponibila si interfata web pentru accesarea de catre public a bazei de date centralizate, realizate in cadrul acestui proiect. Astfel, prin intermediul site-ului cei interesati pot afla carei retele apartine un anumit numar si pot obtine detalii privind procesul de portare a unui numar, ce presupune acesta, care sunt costurile sau cat dureaza portarea numarului catre o alta retea.

Compania care a implementat proiectul a fost UTI Systems S.A.