BEA planuieste un Java mai rapid

BEA Systems isi va detalia in aceasta saptamana planul privind cresterea vitezei Java pentru servere, prin rularea software-ului direct pe procesoare.

Java, inventat de Sun Microsystems cu 10 ani in urma, este un software ce permite programelor sa fie rulate pe diferite computere fara a fi nevoie sa fie adaptate pentru fiecare. Facand software-ul portabil in acest fel este util, dar Java este penalizat in ceea ce priveste performanta.

BEA este asteptata sa anunte in cadrul expozitiei JavaOne ca lucreaza la versiune a JRockit - masina sa virtuala care ruleaza programe Java - astfel incat sa ruleze direct pe hardware-ul computerului. Pentru o comparatie, cele mai multe programe Java ruleaza in prezent pe un sistem de operare, precum Windows, Linux sau Solaris.

Procesoarele ce ar putea fi, probabil, suportate de BEA includ Intel Xeon, IBM Power si Sun Sparc.
BEA este una dintre companiile de frunte de pe piata pentru Java si servere. Competitorul sau cel mai important este IBM, dar eforturi open-source precum JBoss reprezinta o concurenta semnificativa.

BEA nu este singura care incearca sa ofere ajutor pentru hardware Java. Sun a fost prima care a lansat un procesor Java, numit PicoJava. A urmat apoi un cip pentru cresterea vitezei Java in telefoane mobile. Cel mai recent, compania Azul Systems a inceput sa vanda servere pentru scopuri speciale, la un pret de 800.000 $. Acestea sunt doatate cu cipuri customizate care ofera o baza centralizata de putere de procesare pentru executarea de programe Java; compania subliniaza flexibilitatea abordarii sale, mai degraba decat performanta.

BEA este asteptata sa dezvaluie in cadrul expozitiei si o strategie privind virtualizarea, o tehnologie care poate face infrastructura computing mai flexibila si mai eficienta, prin ruperea stransei legaturi dintre hardware si software.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Fondatorul Oracle: Tot respectul pentru Amazon, insa...gata!
Setari Cookie-uri