Comisia pentru probleme sociale și de ocupare a forței de muncă a Parlamentului leton a adoptat propunerile de modificare a legii care definește standardele pentru vânzarea băuturilor alcoolice. Una dintre acestea se referă la creșterea vârstei legale de consum, care la finalizarea procesului va trece de la 18 la 20 de ani.

Experții medicali au oferit sfaturi în cadrul comitetului, afirmând că creierul uman se dezvoltă până la vârsta de 25 de ani, ceea ce necesită o mai bună monitorizare și protecție a sănătății tinerilor. Potrivit dr. Pēteris Apinis, citat de Baltic News Network, deși amendamentele sunt un pas în direcția corectă, acestea sunt în mare parte cosmetice și nu vor face mare lucru.

Cu toate acestea, atunci când amendamentul va intra în vigoare, Letonia va fi una dintre cele două țări din Uniunea Europeană care va avea acest tip de restricție de vârstă.

Cealaltă țară este vecina Letoniei, Lituania, care a făcut pasul deja în 2018. În cea mai mare parte a Europei, vârsta legală standard pentru consumul de alcool este de 18 ani, deși în țările scandinave, achiziționarea de băuturi spirtoase distilate poate fi realizată de cei care au împlinit 20 de ani.

Deputatul Inguna Circene a spus că aceste amendamente sunt „un minimum minimorum” pentru a se asigura că societatea nu bea până la moarte.

„Nu interzicem vânzarea de alcool, încercăm puțin să îmbunătățim și să limităm. Aceasta este ipocrizie din partea celor cărora le pasă de economie sau de comerț”, a spus politicianul, subliniind că discuția este inutilă.

Au existat unele îngrijorări cu privire la faptul dacă această restricție ar limita oportunitățile de angajare la persoanele sub 20 de ani în anumite unități de vânzare cu amănuntul și de catering, cu toate acestea, au fost votate prevederi speciale în acest sens.

După vacanța de Paște, Comisia va reveni pentru a discuta modificările aduse legii privind interzicerea vânzării alcoolului în magazine către oricine după ora 15.00, în zilele de duminică, dar și de sărbătorile legale.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri