Scaderea din trimestrul al patrulea din Asia, excluzand Japonia, a fost mai mare de 0,4% in vanzarile globale de PC-uri pentru aceasta perioada, potrivit datelor furnizate de International Data Corp (IDC).

Un astfel de declin a mai avut loc in trimestrul al treilea din 1998, fiind provocat de criza financiara din Asia, a declarat analistul IDC, Bryan Ma.

“Acest trimestru a fost fara indoiala o surpriza, nu doar in China, dar si in India, unde problemele economice au provocat pierderi serioase”, a declarat Ma. “Situatia se agraveaza si mai tare in 2009, desi ar putea fi unele situatii financiare de refugiu in regiune”, a adaugat Ma.

Liderul regional Lenovo, producatorul chinez de PC-uri cel mai dominant, a primit cea mai mare lovitura, dupa ce vanzarile din trimestrul al patrulea au scazut cu 4,4%.

La inceputul acestei luni, Lenovo a anuntat restructurari majore care includeau disponibilizarea a 2.500 de angajati, dupa ce a preconizat pierderi in trimestrul ce cuprinde luna decembrie.

Citeste si:

Al doilea jucator din regiune, Hewlett-Packard, a cunoscut, de asemenea, o coborare cu 3,6% a vanzarilor regionale din trimestrul al patrulea. Dar al treilea jucator, Dell, vine puternic din urma cu o crestere de 15,4%, urmat de grupul taiwanez Acer si Asustek, in crestere cu 7,8% si respectiv 26,5%.

Regiunea a postat cea mai redusa rata de crestere din 2001 pana in present, cu o crestere de 9% pentru intreg anul, in scadere cu mai mult de jumatate fata de anul anterior, cand aceasta era 22%.

Lenovo a ramas principalul jucator din regiune in 2008, cu o cota de piata de 18,3%, in crestere mica fata de 2007, cand avea 18,2%. HP si-a marit cota de piata la 14,1% fata de 13,2%, in timp ce Dell si Acer au inregistrat un avans de doar 1%.

Industria de PC-uri va avea o evolutie palida dupa ce sectorul s-a opus de-a lungul anilor in pofida faptului ca au aparut si alte sectoare tehnologice. Toate acestea s-au schimbat in ultimele doua luni, cu o diminuare a vanzarilor si o reducere a previziunilor pentru vanzari, semnaland o scadere brusca ce ar putea avea un efect puternic in 2009.