Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) a lansat o decizie prin care operatorii de comunicatii au obligatia sa informeze utilizatorii cu privire la conditiile contractuale si sa afiseze toate costurile la vedere, iar Asociatia Operatorilor Mobili din Romania o considera excesiva.
„In sfarsit, utilizatorii vor sti cu exactitate cat platesc, pentru ce platesc si cand se termina contractele pe care le incheie cu furnizorii de servicii de comunicatii electronice. Factura pentru telefonia mobila, fixa sau internet va fi clara si exacta, contractele vor putea fi studiate inainte de semnare, iar costurile vor fi descrise detaliat si complet”, a declarat presedintele ANC, Liviu Nistoran (foto).

Potrivit deciziei adoptate si trimise spre publicare la Monitorul Oficial, furnizorii de servicii de telefonie au obligatia de a-si informa mai bine clientii cu privire la serviciile oferite si la tarifele practicate, astfel incat utilizatorii sa poata lua o decizie informata, corecta si adecvata nevoilor proprii.

Furnizorii vor trebui sa ofere si detalii despre conditiile de conectare si utilizare a serviciilor de telefonie, drepturile utilizatorilor finali, conditiile contractuale si procedura de solutionare a reclamatiilor.

ANC va lansa la sfarsitul anului 2009 - inceputul anului 2010, printr-o investitie de aproximativ 200.000 de euro, un portal ce va permite utilizatorilor sa compare ofertele furnizorilor de comunicatii pentru a obtine cel mai bun pret.

Aplicatia va permite introducerea de catre utilizator a unui set de optiuni de consum si va efectua o analiza comparativa a ofertelor existente pe piata (introduse in baza de date), oferind apoi utilizatorului un clasament al celor mai avantajoase oferte din punctul de vedere al pretului, in functie de optiunile sale.

„Acest comparator de preturi va permite utilizatorilor sa isi aleaga cea mai potrivita oferta pentru ei. Astfel, efortul unui utilizator care petrecea cateva ore pe internet sau cateva zile prin magazinele dealerilor, in cautarea celei mai bune oferte, se va transforma intr-o accesare de cateva minute a comparatorului. Aceasta este una dintre cele mai importante decizii adoptate de Autoritate, care vine in completarea masurilor in favoarea consumatorului, precum portabilitatea numerelor, deblocarea telefoanelor si reducerea tarifelor de interconectare”, a mai adaugat presedintele ANC.

Autoritatea Operatorilor Mobili din Romania considera ca decizia ANC ar putea avea efecte economice imprevizibile.

“AOMR considera ca Decizia ANC, desi salutara in intentie, reprezinta o reglementare excesiva, cu efecte economice imprevizibile, intr-o perioada de incertitudini economice. De asemenea, consideram ca Decizia excede competentele de reglementare ale ANC. In egala masura, AOMR isi exprima scepticismul ca masurile prevazute in Decizia ANC vor avea ca efect o imbunatatire a gradului de informare in randul utilizatorilor finali”, informeza un comunicat al AOMR.

Potrivit acestora, in ceea ce priveste Comparatorul de Oferte preconizat de Autoritatea Nationala pentru Comunicatii, Decizia nu clarifica principiul dupa care va fi construit algoritmul de evaluare a ofertelor.” In vreme ce in textul deciziei exista numeroase referiri la criterii cantitative, nu este clar daca vor fi evaluate si criteriile calitative. Consideram ca o evaluare strict cantitativa va descuraja pe viitor dorinta operatorilor de a investi in calitate, in detrimentul utilizatorilor finali”, au mai spus reprezentantii operatorilor mobili.

Decizia intra in vigoare cel tarziu la 90 de zile de la publicare in Monitorul Oficial, perioada in care operatorii trebuie sa indeplineasca toate conditiile impuse de ANC.

Principalii operatori de comunicatii din Romania sunt Cosmote, Romtelecom, UPC Romania, RCS&RDS, Telemobil, Orange si Vodafone Romania.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri