Siemens si Rosatom au semnat marti un protocol de acord privind infiintarea unei companii cu capital mixt in sectorul nuclear, care va fi controlata in proportie de 50% plus o actiune de Rosatom si care va fi o concurenta directa a firmei Areva.

"Siemens detine in continuare 34% din actiunile Areva NP, filiala de reactoare nucleare a grupului Areva", a declarat directorul de comunicare al grupului nuclear francez, Jacques-Emmanuel Saulnier.

Grupul german este "obligat astfel printr-un pact al actionarilor semnat in 30 ianuarie 2001 intre Areva si Siemens, care contine mai ales o clauza impotriva concurentei", a continuat Saulnier.

"Deci, pentru Areva, anuntul crearii intreprinderii cu capital mixt aduce Siemens la ruptura obligatiilor sale contractuale, cu toate consecintele care decurg de aici", a mai spus directorul de comunicare al grupului francez, transmite NewsIn.

Pactul actionarilor incheiat intre Siemens si Areva nu a fost facut public, dar incalcarea acestuia de catre Siemens ar putea crea presiuni asupra evaluarii partilor pe care le detine grupul german la Areva NP.