Alegerea parolelor este o problemă serioasă pentru mulți dintre utilizatorii de internet, iar, de cele mai multe, ori din comoditate, gândesc parole simple și insuficient de lungi, iar instrumentele pe care le folosesc hackeri în 2024 sunt atât de avansate că o parolă simplă poate fi spartă în doar câteva secunde.

O parolă simplă formată din opt caractere poate fi spartă în doar 37 de secunde folosind „forța brută”, dar este nevoie de peste un secol pentru a sparge o parolă de 16 caractere, relatează Euronews.com, citând specialiști din domeniul securității cibernetice.

Actualizarea parolei pentru a fi mai lungă și a conține un amestec de litere, cifre și simboluri poate crește timpul necesar unui hacker pentru a o sparge, ajungând la un timp ce computare de secole sau milenii, ceea ce face ca efortul hackerului să fie degeaba, potrivit firmei IT Hive Systems.

Compania și-a lansat tabelul de parole din 2024, care afișează timpul necesar pentru a descoperi o parolă folosind cel mai bun hardware accesibil consumatorilor.

În prezent, multe site-uri web necesită o parolă de cel puțin opt caractere cu un amestec de litere, cifre sau simboluri, dar ar putea fi nevoie de o actualizare, spun experții, deoarece o parolă mai lungă oferă un număr semnificativ mai mare de combinații posibile pe care hackeri le pot ghici.

Pentru o parolă simplă de opt caractere compusă doar din numere, sunt necesare doar 37 de secunde pentru a o sparge, folosind o metodă care se bazează pur și simplu pe un software care încearcă automat combinații până când o nimerește pe cea potrivită.

Dacă numărul de caractere este dublat, un hacker ar avea nevoie de 119 ani pentru a-l determina.

Este important ca parola să fie mai lungă, nu mai complexă

Experții pledează pentru parole mai lungi, chiar dacă acestea sunt mai simple. O parolă de opt caractere care amestecă numere cu litere mari și minuscule și simboluri necesită șapte ani pentru a fi spartă, ceea ce este încă mai puțin timp decât este necesar pentru a sparge o parolă de 16 caractere făcută doar din numere.

Explicația este simplă, software-ul nu are timpul necesar pentru a „dibui” combinația corectă în timp util.

Totuși, specialiștii au avertizat că timpul necesar pentru spargerea unei parole ar putea scădea în următorii ani o dată cu puterea de calcul a calculatoarelor

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri