“Tot mai multi angajati au renuntat la computerele desktop in favoarea laptopurilor, pentru productivitate crescuta si mobilitate”, a spus Mooly Eden, vicepresedinte si manager general Mobile Platforms Group, Intel.

“Acest trend este ascendent, iar studiul efectuat ne arata ca firmele trebuie sa isi ia tot mai multe masuri de precautie in ceea ce priveste securitatea sistemelor mobile”, adauga acesta.

Cercetarea indica faptul ca informatiile stocate pe laptop, si nu dispozitivul in sine, reprezinta factorul principal care conduce la cresterea valorii pagubei financiare. Studiul releva, de asemenea, ca utilizarea produselor si tehnologiilor de criptare a datelor reduce semnificativ costurile in cazul furtului.

Astfel, in urma analizei a 138 de cazuri de laptopuri pierdute sau furate, s-a stabilit ca pretul total generat de inlocuirea, detectarea, expertiza criminalistica, pierderea proprietatii intelectuale, pierderea productivitatii, precum si aspectele legale, de consultanta si regulatorii este de aproximativ 49.246 dolari.

Potrivit studiului, cu cat compania ia cunostinta de furtul laptopului mai devreme, cu atat costul generat este mai mic. Daca un laptop este furat, iar disparitia lui anuntata in aceeasi zi, costul mediu ajunge la 8.950 dolari, iar dupa mai mult de o saptamana, costul poata sa ajunga chiar si la 115.849 dolari.

Cine detine laptopul este de asemenea un aspect important in stabilirea pagubelor financiare. In mod surprinzator, nu laptopul presedintelui unei companii este cel mai valoros, ci cel al unui director sau manager. Laptopul unui senior executive este evaluat la 28.449 dolari, in timp ce laptopul unui director poate ajunge la 60.781 dolari, iar al managerului, la 61.040 dolari.

Criptarea datelor este cea mai importanta in stabilirea pagubelor financiare in urma furtului sau pierderii unui laptop corporatist. Un laptop pierdut, cu un hard disk criptat, este evaluat la 37.443 dolari, comparativ cu unul necriptat, care poate costa 56.165 dolari, arata studiul.