Vanzarile de smartphone-uri vor creste cu pana la 15% in acest an, a declarat Lee Williams, directorul Symbian Foundation, consortiul de companii format din cel mai popular sistem de operare din lume.
Vanzarile de smartphone-uri au cunoscut in acest an o crestere semnificativa, desi intreaga piata de telefoane mobile a fost in declin, iar analistii estimau o crestere de peste 30% a pietei pentru telefoanele cu instrumente avansate, cum ar fi e-mail-ul sau Internet-browsing, scrie presa internationala.

“Oamenii au realizat ca nu trebuie sa detina o camera digitala si un telefon mobil si au mai realizat ca pot folosi email-ul si pot accesa serviciile de Internet de pe telefonul mobil”, a declarat Lee Williams.

El a declarat ca dimensiunea ecranului si mai multa memorie pentru aplicatii de divertisment, cum ar fi muzica, incurajeaza consumatorii sa cumpere smartphone-uri.

ARM, cel mai mare constructor de chip-uri, a anuntat ca se asteapta ca piata de smartphone-uri sa creasca cu zece procente, in timp ce al doilea operator de telefonie mobila din Franta, SFR, a anuntat ca a cunoscut o cerere puternica pentru smartphone-uri.

“Am inregistrat o cerere foarte mare si, de asemenea, o crestere mare”, a declarat CEO-ul SFR, Frank Esser.

Intreaga piata de telefoane mobile s-a contractat in intervalul ianuarie-martie cu cea mai mare viteza inregistrata vreodata, cu analisti ce estimau o scadere a productiei cu 13-16%, iar majoritatea se asteptau ca piata din 2009 sa scada cu 10% sau mai mult din cauza recesiunii.

Williams a declarat ca tendinta din industria wireless s-a imbunatatit, iar companiile au inceput “sa vada luminita de la capatul tunelului”.

“Ei au realizat ca inca sunt in tunel si nu stiu cat de lung va fi pana la lumina, dar daca ne intoarcem in timp cu doua sau trei luni, la momentul respectiv, nimeni nu putea sa vada lumina”, a declarat Williams.

Producatorul canadian de echipamente wireless Nortel Networks si producatorul german de chip-uri Qimonda au inaintat cererile pentru faliment, in timp ce multe companii se straduiesc sa isi acopere datoriile.

Williams se asteapta ca pana la sfarsitul anului apartenenta la fundatie sa creasca cu mai mult de 100, inafara furnizorilor de soft-uri independenti. In luna februarie, Symbian avea 78 de membri.

Fundatia mosteneste proprietatea intelectuala de la Nokia, precum si alti fosti actionari ai producatorului sistemului de operare Symbian.

Nokia a cumparat o alta participatie a Symbian in ultimul an si si-a luat angajamentul de a oferi toate soft-urile sale unei fundatii independente, care se va dezvolta pe baze open-source, ceea ce inseamna ca toti membri pot folosi si adapta gratuit codul.

Timp de cateva trimestre, Symbian si-a pierdut din cota de piata in favoarea noilor intrati Apple si Google, dar Williams a declarat ca va reveni pe crestere.

Williams a declarat ca Symbian a cunoscut o crestere a interesului pentru soft-urile sale printre companiile chineze si taiwaneze, si deja poarta discutii cu Huawei si ZTE.

“Avem discutii foarte active cu aceste doua companii”, a declarat Williams, adaugand ca este posibil ca unul sau doi furnizori de telefonie mobila si alti jucatori din industria telecomunicatiilor sa se alature fundatiei.

Prin atragerea furnizorilor chinezi de telefonie mobila, fundatia ar putea sa isi lanseze Symbian intr-o piata foarte mare, dupa ce penetrarea pietei a fost ingreunata de preturile ridicate ale smartphone-urilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
O noua baterie litiu-sulf alimenta masina electrica pentru 1.000 km
Setari Cookie-uri