In primul trimestru al acestui an, Intel a pierdut din cota detinuta pe piata microprocesoarelor, potrivit unui raport al companiei de cercetare iSuppli.
Dupa noua luni de scadere a veniturilor, in al doilea trimestru industria producatoare de chip-uri ar putea sa revina pe crestere, anunta iSuppli.

Venitul global al companiilor care produc semiconductori pentru alti producatori de chip-uri este de asteptat sa creasca cu 59% fata de primul trimestru, la 3,6 miliarde dolari.

Aceasta cadenta vine dupa un declin secvential de 1,8% in al treilea trimestru din 2008, 32% in al patrulea si 38% in primul trimestru din acest an.

Analistul Len Jelinek a declarat ca fabricile beneficiaza de pe urma unei reduceri importante a stocurilor de semiconductori din lanturile de aprovizionare, iar noile constructii necesita tehnologii inovatoare.

Cu toate acestea, Jelinek a declarat ca nu se asteapta la o crestere continua. “O crestere sustenabila a industriei de semiconductori va veni doar cand economia globala isi va reveni si in momentul in care consumatorii vor reveni la comportamentul normal de cumparare”, a declarat Jelinek.

Pentru intreg anul 2009, veniturile pentru piata prelucratoare de chip-uri este de asteptat sa scada cu 27%. In primul trimestru, venitul a scazut cu 58%, la 2,25 miliarde dolari.

In ciuda scaderii cu 43% fata de anul anterior, Chartered Semiconductor Manufacturing a cunoscut cea mai mare crestere a cotei de piata, crescand la 11,1% fata de 8,5%. Aceasta crestere a situat compania pe pozitia a treia, in spatele liderului Taiwan Semiconductor Manufacturing, care in primul trimestru avea o cota de piata de 49%, si in spatele United Microelectronics, a carui cota de piata a ajuns la 14,1%.

Cota de piata a Intel a scazut in primul trimestru cu 2,5%, la 79,1%. In acelasi timp, principalul rival Advance Micro Devices si-a marit cota de piata cu aproximativ 2,3%, la 12,8%. Ambele companii au inregistrat vanzari scazute ca rezultat al crizei economice, a anunta iSuppli, potrivit Wall Street Journal.

“Dupa ce Intel a pierdut cota de piata in timpul a trei din patru trimestre in 2008, AMD resimte o schimbare a acestei tendinte in primul trimestru din 2009”, a declarat analistul iSuppli, Matthew Wilkins.

El a declarat ca AMD a beneficitat de pe urma “performantei puternice in fiecare arie a portofolilui sau de microprocesoare, in special pentru produsele dedicate notebook-urilor”.

Declinul Intel se datoreaza, de asemenea, “contractiei din pietele de PC-uri si servere, unde cererea de aplicatii finale a suferit din cauza crizei creditelor”, a anuntat iSuppli.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
ANCOM a cerut furnizorilor de Internet blocarea accesului la site-ul sancționat
Setari Cookie-uri