Pragul a fost atins la sfarsitul saptamanii trecute, marcand un pas important pentru browser-ul de Internet care, spre deosebire de Internet Explorer si Safari, apartine de organizatia non-profit Mozilla, cu mai putin de 250 angajati.

Pentru a celebra evenimentul, Mozilla planuieste sa lanseze www.onebillionplusyou.com, un site dedicat pentru a aduna comunitatea Mozilla si “pentru a forma o retea de informatii referitoare la cele un miliard de descarcari Firefox.”

Mary Colvig, marketing manager al Mozilla, a anuntat ca noul site va reflecta cum membrii din intreaga lume ai comunitatii Firefox au ajutat la imbunatatirea site-ului.

Dupa depasirea acestui prag, Mozilla se pregateste sa lanseze versiuni disponibile in 22 de limbi.

Firefox s-a bucurat de succes inca de la debut, cand, la sase luni de la lansare in noiembrie 2004, browser-ul a avut o cota de piata de peste 8%, in timp ce Google Chrome, la sase luni dupa lansarea din septembrie 2008, a obtinut o cota de piata de doar 1%.

Cele un miliard de descarcari au fost produse de cei aproximativ 300 milioane de utilizatori activi, ceea ce inseamna ca Firefox are o comunitate ce o depaseste pe cea a Facebook.

Potrivit datelor lansate de NetApplications, in luna iunie Firefox se afla pe a doua pozitie (in spatele Internet Explorer), cu o cota de piata de 22,14%, in crestere fata de 21,34%.

Dupa ce in urma cu o luna a lansat Firefox 3.5, Mozilla deja pregateste lansarea Firefox 3.6.

Firefox este construit ca un software open source, cu un cod de programare accesibil pentru dezvoltatorii care vor sa lanseze produse compatibile si chiar sa participe la viitoarea dezvoltare.

Potrivit Mozilla, mai mult de 1.000 de voluntari au contribuit la codul Firefox, iar aproximativ 20.000 testeaza zilnic actualizarile.