Este Skype initiativa care va aduce moartea companiilor clasice de telefonie? Sau este doar o alta creatie a unei echipe de specialisti n marketing? Atunci cnd un utilizator obisnuit aude pentru prima data de Skype si de oferta sa - telefonie gratuita prin Internet, de o calitate foarte buna - si spune ca este subiectul nedorit al unei farse
Utilizatorul respectiv, care se considera un fan al noilor tehnologii, a mai ncercat probabil nainte astfel de servicii si a reusit de fiecare data sa ramna dezamagit de calitatea lor. Asta pentru ca rezultatele au nsemnat de multe ori convorbiri ntrerupte, pierdere de timp si rsete batjocoritoare din partea celor carora a dorit sa le faca o demonstratie a noilor solutii de comunicatie. Nu are deci nici un fel de motiv pentru care sa considere noua propunere mai mult dect un balon de sapun. Priveste chiar cu suspiciune stirile care circula de aproape un an si care anunta un sistem revolutionar de telefonie directa ntre utilizatori, sistem ce poate falimenta companiile de telefonie traditionala.

2 centi minutul pentru convorbiri europene

Fondata n 2002 de Niklas Zennstrm si Janus Friis, Skype este o companie care ofera servicii gratuite de comunicatievoce, de nalta calitate, catre orice utilizator care are o conexiune la Internet. La nceput, perspectivele Skype pareau legate strns de contestarea sistemelor clasice de telefonie.
Programul poate fi descarcat si instalat extrem de usor pe aproape orice computer din lume. Skype mai ofera, pentru cei interesati, servicii de telefonie catre destinatii fixe ori mobile din toata lumea, la preturi modice - tarifele ncep de la 2 centi minutul pentru convorbirile cu destinatii fixe n tarile europene. Utilizatorii care platesc o anumita suma de bani pot opta pentru servicii de voicemail (similar robotului telefonic), instant messaging, apel n asteptare sau apel n conferinta. n viitor, Skype si propune sa ofere si comunicatii video ntre utilizatori.

Atunci cnd ncearca programul pentru prima data, utilizatorul ramne surprins de calitatea buna a sunetului. E ca si cum ai vorbi la un telefon digital. Si calitatea se pastreaza indiferent ca vorbesti n Romnia sau n Australia. Skype spune ca aproape trei milioane de utilizatori folosesc simultan programul la fiecare ora a zilei. Noua comunitate e extinsa deja n peste 225 de tari. Unde o sa se opreasca oare noul copil teribil al Internetului?

150.000 de noi utilizatori zilnic

Datorita arhitecturii peer-to-peer (utilizator-la-utilizator), programul nu are nevoie de o infrastructura pe care sa functioneze, iar efortul de ntretinere al retelei este infim n comparatie cu avalansa de costuri pe care trebuie sa le suporte o companie traditionala de telefonie. n acelasi timp, cei 150.000 de utilizatori care descarca zilnic programul au marele rol de a crea o comunitate din ce n ce mai numeroasa a consumatorilor de co-municatie prin Skype. Fiecare dintre ei devine ulterior pion al strategiei de marketing pe care compania a reusit sa o puna la punct. Mesajul Skype se propaga astfel simplu, cu mare viteza: ncearca Skype! S-ar putea sa nu mai ai nevoie de vechiul tau telefon fix!. Utilizatorul poate da telefoane fara a atinge reteaua traditionala de telefonie. Se evita astfel costurile de interconectare, indiferent de destinatia apelului, sub conditia ca att apelantul, ct si cel apelat sa aiba instalat pe computere programul Skype.

Michael Powell, directorul Federal Communications Commission din SUA, spunea, ntr-un interviu acordat Wall Street Journal: Am stiut ca totul s-a terminat atunci cnd am descarcat pentru prima data Skype. Atunci cnd inventatorii distribuie gratuit un program care ti permite sa vorbesti cu oricine, n biroul vecin sau pe alt continent, la o calitate fantastica a sunetului, este semnul ca totul s-a terminat. Lumea se va schimba acum n mod inevitabil.

Frate cu Kazaa

Creatorii Skype sustin ca, de la momentul lansarii, peste 54 de milioane de utilizatori folosesc programul. Se aud chiar voci care compara modul n care Skype cucereste inimile utilizatorilor, cu istoria anterioara a Hotmail. Sau, mai recent, cu istoria Kazaa. Acesta din urma are chiar mai multe legaturi cu Skype dect ne-am putea imagina: aceiasi parinti. Jan Friis si Niklas Zennstrom sunt programatorii care au dezvoltat ambele programe. Ca si Kazaa, Skype foloseste tehnologia de conectare utilizator-la-utilizator (peer-to-peer) si transforma computerele utilizatorilor ntr-o retea colaborativa puternica, functionabila fara ajutorul unui creier central sau administrator de sistem.

Premisele sunt evidente pentru orice analist al pietelor de comunicatie. Numarul mare de noi adepti zilnici ai Skype, precum si calitatea comunicarii l transforma n inamicul principal al marilor telcos. Un razboi pare iminent, iar pentru
Skype o astfel de perspectiva poate sa flateze. Dar, din pacate pentru compania din Luxembourg, acelasi razboi poate fi n mare masura fatal, intruct functionarea Skype este dependenta de cea a companiilor de telefonie.

Pacea e mai productiva

Spre deosebire de utilizatorul fanatic de Internet, omul obisnuit nu are de-a face ntotdeauna cu un computer. Or, pentru a folosi Skype, chiar daca acesta este gratuit, att apelantul, ct si apelatul trebuie sa aiba un computer dotat cu VoIP (Voice over Internet Protocol). Mai mult dect att, utilizarea Skype implica acces la Internet. Un domeniu n care companiile traditionale de telefonie s-au extins extrem de mult n ultimii ani.

Astfel, nu trebuie sa surprinda deloc atitudinea fondatorilor Skype, care elimina din start ideea de falimentare a companiilor de telefonie. Dimpotriva, se vorbeste foarte clar despre modalitatile prin care cei doi ofertanti de comunicare pot colabora. n aceasta ecuatie, Skype ar juca rolul momelii prin furnizarea unei aplicatii de Internet extrem de tentante (convorbiri telefonice gratuite prin intermediul Internetului). n spatele scenei, companiile de telefonie si pot vinde propriile servicii de conectare la Internet.

Se pare ca obiectivul Skype nu este acela de a nchide portile telefoniei clasice. n ultima luna, perspectivele Skype par sa devina tot mai mult legate de contestarea pietei clasice a tranzactiilor online, precum si a modului n care functioneaza publicitatea pe Internet.

Oferta Ebay

La nceputul lunii septembrie, gigantul Ebay, lider mondial n domeniul licitatiilor online, anunta ca trateaza achizitionarea Skype pentru suma aparent gigantica de 2,6 miliarde dolari, plus alte avantaje conditionate de atingerea unor obiective comerciale viitoare. De la momentul acestui anunt, speculatiile au nceput sa curga, Skype fiind mereu n centrul atentiei.

Potrivit unui comunicat oficial al Ebay, comertul electronic si bazeaza functionarea pe o serie de factori. Comunicatiile, ca si plata ori livrarea produsului, sunt parte critica a procesului de comert electronic. Politica Ebay plaseaza Skype n rolul de furnizor de ncredere n procesul de comunicare ntre cumparator si vnzator. Ca rezultat, Skype poate creste viteza tranzactiilor care au loc zilnic prin intermediul Ebay, mai ales n acele situatii n care este necesara o mai buna comunicare ntre utilizatori: masini second-hand, echipament industrial sau de afaceri. n viitor, Skype va permite advertiserilor sa vnda spatii publicitare n sistemul pay-per-call, n special n domenii precum serviciile de turism ori serviciile imobiliare.

n realitate, oferta Ebay poate sa aiba doua tinte. Daca se doreste preluarea comunitatii de utilizatori a Skype, se poate comenta faptul ca pretul platit este unul extrem de piperat. In cazul in care se doreste preluarea tehnologiei Skype, atunci probabil ca Ebay are un plan stralucit prin care si va recupera investitia ntr-un timp rezonabil. Una peste alta, preluarea anului are nca ndeajuns de multe necunoscute, care o pot transforma n dezamagirea anului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri